Bh. tim vodi na međunarodnoj olimpijadi robotike

1 19

Tim mladih srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine trenutno je na prvom mjestu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi pod nazivom Discover & Recover. Na takmičenju koje je počelo u junu i traje do 28. septembra učestvuje 177 zemalja, a mladi iz naše zemlje dosad su pokazali najbolje znanje, umijeće i kreativnost. Riječ je o takmičenju čiji je cilj inspirisati mlade u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, te tako skrenuti pažnju na važnost ovakvog tipa edukacije.

U Centru za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju u Mostaru, u toku su pripreme za posljednje zadatke i izazove u okviru Međunarodne robotičke olimpijade. Pravljenje robota sposobnih za izvršavanje mnogih zahtjevnih radnji, lansiranje CubeSat satelita u atmosferu, dizajniranje i implementiranje projekata u kategorijama ekonomije, ekologije, edukacije, zdravlja samo su neki od zadataka koje trebaju izvršiti. Uz pomoć trojice mentora dosadašnji zadaci u okviru takmičenja izvršeni su uspješno, zbog čega su zasad prvi u svijetu na olimpijadi.

“Imali smo Social media challenge, gostovanje na konferencijama robotičkih eksperata gdje smo postavljali pitanja, također challenge u kojem smo dobili maksimalan broj bodova a to je ‘Sistem pametnog navodnjavanja’, kazao je Anes Hadžiomerović, predsjednik CERIT-a.

“Jedan od zadataka je bio da napravimo alijansu s drugom državom. Mi smo napravili alijansu s Kazahstanom. Oni imaju veliku vlažnost u zraku, a zadatak je njihov bio da naprave uređaj koji proizvodi vodu. Naš zadatak je da preuzmemo tu vodu u određenoj količini koja nam treba i da zalijevamo površine. Na taj način štedimo vodu i zalijevamo tačno onoliko koliko nam je potrebno”, kazao je Deni Ajanić, inžinjer informacijskih tehnologija.

Bez podrške bh. vlasti

Tri od ukupno četiri robota spremna su za nastavak takmičenja. Jedan će dignuti bocu od pola litra vode na visinu od 30 cm, drugi robot težak preko 7 kg treba da se samostalno digne na platformu visoku 75 cm, treći ima zadatak pomoću senzora kretati se po mapi sa ucrtanim linijama, i četvrti će lansirati kocku na određenu visinu. Jedan od glavnih izazova je lansiranje Cubesat kocke s balonom koja će mjeriti atmosferski pritisak, vlažnost i visinu.

“Ovo je jedna zanimljiva ekipa mladih ljudi, većinom su to srednjoškolci, iz tri grada, Mostara, Stoca i Čapljine. Bilo je poprilično naporno jer većina takmičara je prekinula svoj ljetni raspust, jer su konstantno ovdje dolazili, radili kako bi napravili nešto novo i da bi bili najbolji na svijetu trenutno”, kazao je Armin Đidelija, mentor.

A da bi to i ostali, potreban je rad do samog kraja. Ovim mladim ljudima to nije teško. Sve ih je okupila ljubav prema robotici.

“Sveukupno je fascinantno raditi sa vršnjacima koji su iznimno zanimljivi, pametni. Najzanimljivije mi je kad rješavamo neki problem, i kako svaka osoba posmatra taj problem i kakva rješenja nudi, i onda dođemo do jednog univerzalnog rješenja koje se može lahko i dobro implementirati”, kazala je Fatima Sidran, takmičarka.

“Ključna stvar je timski rad, bez tima ništa se ne može uspjeti”, ističe Marko Masnić.

“Definitivno je zanimljivo iskustvo. Imamo stalno nekog rada, izazova i ekipa je ekstra”, kazala je Lejla Nuhić, takmičarka.

Iako godinama osvajaju glavne nagrade na različitim svjetskim takmičenjima, podrška bh. vlasti je izostala. Samo takmičenje iziskuje velike troškove koji uključuju nabavku neophodne opreme, a koja se ne može kupiti u BiH. Uprkos tome, mladi talenti skupa sa svojim mentorima ne odustaju. Uz znanje, ogroman trud i kreativnost nadaju se da će do samog kraja ostati na vrhu, i da će zemlju iz koje nemaju potrebnu finansijsku podršku predstaviti u najboljem svjetlu.

IZVORN1
Prethodni članak“Botovi” preuzeli dio političke komunikacije – Neki naplaćivali 20KM dnevno za usluge komentarisanja po Facebook-u
Sljedeći članakMafini sa bananama