Bh. vlasti ponovo zakazale: Nemaju sluha ni za probleme osoba s invaliditetom

Problem parking mjesta u Sarajevu opterećuje brojne građane, pa se neki u zbog toga odluče napraviti sramotan čin – parkirati na mjesto predviđeno za osobe s invaliditetom.

Zbog toga je u parlamentarnu proceduru upućen zakon da se povećaju kazne za takve osobe s 40 na 200 KM i upiše im se jedan kazneni bod.

Ipak, zakon nije prošao.

Predsjednik Udruženja paraplegičara, kvadriplegičara i dječije paralize Kantona Sarajevo Sabahudin Hreljić kaže da kada ode u grad ne može naći parking mjesto.

“Nije mi problem ni platiti parking, ali ne mogu ga naći.

Meni treba invalidno parking mjesto zbog širine parking mjesta i mog izlaska i ulaska u auto”, rekao je Hreljić za Novu TV.

Dugi niz godina preko koordinacionog odbora pokušava unaprijediti pozicoiju osoba s invaliditetom, ali kako kaže, promjena nema.

“Osobe koje parkiraju na parking mjesta za invalide trebaju se drastično kažnjavati jer, kod nas, kultura saobraćaja je na niskom nivou.

Zdrave osobe mogu ostaviti automobil pet ili 10 minuta hoda od mjesta zbivanja, a mi, osobe s invaliditetom, imamo ograničeno kretanje”, rekao je Sabahudin.

Nakon što zakon koji je upućen u Parlament nije prošao, oglasio se zastupnik Saša Magazinović.

“Kad parkirate nepropisno na trotoar ili na travu, vi ste učinili prekršaj i on se kažnjava s 40 KM. Ali, kad nekome onemogućite kretanje i normalan život, onda to nije isti prekršaj. Ovdje nema ni Srba, Hrvata ili Bošnjaka ni bilo kakvih drugih podjela”, rekao je zastupnik Saša Magazinović.

“Ako uzmete moje mjesto, uzmite i moju invalidnost. Svi hoće mjesto, ali neće invalidnost”, kaže na kraju Sabahudin Hreljić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE