Bh. zdravstvo u doba korone: Pehar kaže “Ne peglajte me”, odijela na štriku…

odijela
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

I dok nadležni tvrde da čine sve da do katastrofe ne dođe, sve je jasnije da joj je zdravstveni sistem u BiH sve bliži. Posljednji dokaz je slika medicinske sestre iz Trebinja koja u dvorištu Doma zdravlja pacijenta priključuje na infuziju. I dok jedni uvjeravaju da institucije rade svoj posao, drugi poput direktora Instituta za javno zdravlje Davora Pehara, poručuju: “Ne peglajte me”.

Medicinska sestra, infuzija i pacijent koji sjedi “na zidiću”, slika koja je izazvala lavinu komentara na društvenim mrežama. Direktorica ove ustanove poručuje: “Služi im na ponos, neprestano rade tri respiratorne ambulante, nijednog pacijenta nisu ostavili bez terapije”.

ČITAJ JOŠ:  SUTRA PUNO KIŠE I SNIJEGA: Već od utorka mogli bi biti raspoloženiji

Komentari i podsmijeh na račun ustanove, zdravstvenog sistema i medicinske sestre koja u haotičnim uslovima pandemije našla način da oboljeli dobije adekvatnu terapiju su najblaže rečeno neumjesni“, komentarisala je Branka Drašković, direktorica Doma zdravlja Trebinje.

Nema mjesta u bolnicama, domovima zdravlja, a oboljelim od Covida 19 nisu dostupni ni lijekovi poput Remdesivira koji se koriste u regiji. A nema ni pokušaja liječenja krvnom plazmom, onih koji su preboljeli korona virus.

Od antivirotika, tipa Remdesivir i druge, mi ih zbilja nemamo, kod nas Klinički centri vjerovatno imaju. Sve se svodi na tu suportivnu terapuju, znači na potporu infuzijama, koloidima, kristaloidima, vitaminima i potpora kisikom“, rekao je Stipan Jezerčić, direktor bolnice Jajce.

ČITAJ JOŠ:  Ima li kraja: Ovo su cijene goriva u BiH

Kao šlag na tortu, u BiH još uvijek nije dostupna vakcina protiv sezonskog gripa. Uporedo sa vakcinom za sezonski grip, čeka se i ona protiv korone. Iz Ministarstva civilnih poslova uvjeravaju, kada vakcina bude spremna, među prvim će biti dostupna bh građanima. No pitanje je i hoćemo li je spremno dočekati

To podrazumijeva put vakcine od proizvođača do nas, hladni lanac od dolaska vakcine u BiH do zdravstvenih ustanova. To je jedan obiman posao koji zahtijeva priličan angažman javnih zdravstvenih radnika, i svih onih koji će pomoći da se to ostvari“, kazao je Bakir Nakaš, bivši direktor Opšte bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš.

ČITAJ JOŠ:  Umra u organizaciji IZBiH 24. januara: Šta je drugačije u odnosu na vrijeme prije korone

Struka upozorava da se Pfizerova vakcina, koja je u završnoj fazi pripreme, mora čuvati na -8 0 Ctepeni, sve do trenutka ubrizgavanja. Na pitanje kako osigurati transport i skladištenje, jedan od najodgovornih u BiH, direktor Instituta za javno zdravlje FBiH Davor Pehar kratko je odgovorio “da ga ne peglamo“.

I dok jedni poput Pehara ne žele odgovarati na pitanja bitna za javnost, drugi umiruju građane – sve čine u njihovu korist. Za to vrijeme, slike koje idu iz BiH su “infuzija na zidiću” ili “zaštitna odjela na štriku”.

N1

GODISNJICA
MARKETING