Biciklom na posao

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Od odlaska na posao biciklom se stvarno mršavi, kažu rezultati nove naučne studije objavljene u časopisu British Medical Journal. Interesantno je što prema studiji objavljenoj u časopisu British Medical Journal korišćenje javnog prevoza ima isti efekat.  

Većina ljudi koji voze bicikl do posla ovo već znaju ali je uvijek dobro na svojoj strani imati i nauku. Naoružani ovim dokazom, stručnjaci će sada još glasnije pozivati ljude da ostave kola kod kuće i nađu aktivnije načine prijevoza – kao što je vožnja bicikla.

Istraživanje, koje su sproveli stručnjaci sa Fakulteta za higijenu i tropsku medicinu u Londonu (LSHTM) i Univerzitetskog koledža u Londonu, obuhvatilo je uzorak od oko 7.500 osoba i bavilo se analizom odnosa između procenta masti u organizmu ili indeksa tjelesne mase i izabranog prevoznog sredstva do posla.

Rezultati su pokazali da muškarci koji koriste javni prevoz ili su aktivni u dijelu puta do posla imaju indeks tjelesne mase (težina ÷ visina) niži za 1,10 i 0,97 poena od onih koji voze.

Kod žena koje koriste javni prevoz indeks tjelesne mase je bio niži za 0,72, a kod onih koje su aktivne na putu do posla za 0,87 poena u odnosu na one koje do posla koriste privatan prevoz.

Što se tiče uticaja aktivnog prevoza na procenat masti u organizmu, ovaj izvještaj pokazuje da su rezultati “slični po obimu, značaju i pravcu uticaja” onima koji su uočeni kod promjene indeksa tjelesne mase.

Jedan od istraživača, dr. Elen Flint (Ellen Flint) sa LSHTM-a, ističe da je dokazano da je aktivno putovanje do posla uspješnije u borbi protiv gojaznosti od dijeta i ciljanih vježbi.

Postoje razne teorije koje stručnjaci predlažu kako bi se podstakla vožnja bicikla do posla u cilju poboljšanja zdravlja. Jedna od najpopularnijih je unapređenje putne infrastrukture u cilju sigurnije vožnje bicikla.

AVAZ