Biden prvi put u historiji SAD-a predložio da muslimanka bude sudija federalnog suda

Screenshot 2 83
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Američki predsjednik Joe Biden nominovao je prvi put u historiji Sjedinjenih Američkih Država jednu muslimanku da bude sudija federalnog suda.

Riječ je o pravnici građanskog prava Nusrat Jahan Choudhury koja je porijeklom iz Bangladeša. Ako je Senat izabere za sudiju, djelovat će u saveznoj državi New York.

“Ovo je prva američka Bangladešanka, prva američka muslimanka i drugi američki musliman uopće koji će biti federalni sudija”, saopćili su iz Bijele kuće.

ČITAJ JOŠ:  DETALJNI PODACI: Pogledajte izlaznost u Zenici do 11 sati na svim biračkim mjestima

Choudhury je trenutno uposlena u Uniji za američke građanske slobode (ACLU), organizaciji koja zastupa građanska prava. U ovoj organizaciji se bavila različitim pitanjima, a jedan od njih jeste i rasno pitanje u New Yorku. Bila je angažovana u različitim slučajevima, među kojima su i predmet policijskog nadgledanja muslimanske zajednice u New Yorku.

Čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer je u septembru prošle godine zvanično predložio da Choudhury bude jedan od federalnih sudija. Predstavio ju je kao stručnjakinjom za građanska prava i slobode.

ČITAJ JOŠ:  Fauči: Cijela planeta je trenutno u opasnosti

Organizacija koja zastupa prava muslimana u SAD-u Muslim Advocates je ranije prošle godine pozvala Schumera i senatoricu iz New Yorka Kirsten Gillibrand da se založe za njenu nominaciju. Iz ove organizacije danas su se zahvalili Bidenu i Schumeru za “historijsku nominaciju”, prenosi Al Jazeera English.

GODISNJICA
MARKETING