Portal 072info

‘BiH da riješi slučajeve 8.000 nestalih’

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI) pozvala je danas vlasti Bosne i Hercegovine da se u potpunosti posvete rješavanju najmanje 8.000 slučajeva prisilnih nestanaka između 1992. i 1995. godine.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, koji se obilježava 30. avgusta, organizacija je zatražila od vlasti u BiH da porodicama nestalih garantuje socijalno-ekonomska prava i pristup istini i pravosuđu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AI podsjeća da je tokom jula i augusta na stotine aktivista te organizacije poslalo pisma predsedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću, od koga je tražilo sprovođenje Zakona o nestalim osobama iz 2004. godine.

Prema ovom zakonu, koji do sada nije sproveden, država treba da osnuje fond za podršku porodicama nestalih, kako bi njihova socijalna i ekonomska prava bila zagarantovana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Mnoge od tih porodica su u međuvremenu osiromašile, jer su tokom rata izgubile jedinog hranitelja”, navodi svjetska organizacija, ističući da je osnivanje fonda od ključnog značaja i za organizacije koje ovim porodicama pružaju podršku.

Organizacija u saopštenju, takođe, traži od vlasti BiH da obezbjede sredstva za Institut za nestale osobe i navodi da je Udruženje građana Prijedora “Izvor”, nevladina organizacija koja se bavi sudbinama nestalih u tom regionu, prijavila brojne probleme prilikom prikupljanja informacija o lokacijama na kojima se možda nalaze posmrtni ostaci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Amnesti internešenel upozorava i da kapacitet policijskih službi nije u potpunosti iskorišten, kao i da je u procese ekshumiranja uključen mali broj tužilaca.

Zbog toga organizacija ističe da se “20 godina po završetku rata u BiH, više ne može gubiti vrijeme”, već treba rasvijetliti sudbinu svih nestalih, a njihovim porodicama otvoriti put ka istini, pravdi i odšteti, prenosi Tanjug.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME