Portal 072info

BiH dobija još jednu aviokompaniju, sjedište u Tuzli, potrebni radnici…

Bosnian Wand Airlines (BWA) će u narednih par mjeseci početi sa letovima iz Sarajeva sa dva dvomotorna aviona. Sjedište kompanije se trenutno nalazi u Tuzli, ali u narednom periodu kompanija će nastojati da sjedište prebaci u Sarajevo. Kompanija je osnovana 2010. ali je bila neaktivna do sada, piše portal kaportal.ba.

“Bosnian Wand Airlines je nova aviokompanija bazirana u Sarajevu i u narednom periodu ima u planu pokrenuti letove sa dva aviona Airbus A320 i A321, koji će povezivati Sarajevo i ostale aerodrome iz BiH sa ostalim aerodromima u svijetu”, kažu iz Iz Bosnian Wand Airlines-a.

U početku je planirano da se avion A320 uzme pod zakup od Bugarske aviokompanije Air Via od 8. oktobra,2014 do 8. maja, 2015. Međutim prije par sedmica, iz Air Via-e su izjavili da nikakav avion (A320) neće da bude dat pod zakup Bosnian Wand Airlines-u ,bez otkirivanja ostalih pojedinosti. Sedam godina star avion koji je bio namjenjen za Bosnian Wand Airlines je pretrpio ozbiljna oštečenja zadnjeg dijela aviona tokom slijetanja u Leipzigu ovog ljeta, ipak avion je popravljen i ponovo leti.

Prošle sedmice, Bosnian Wand Airlines je počeo sa oglašavanjem za slobodna radna mjesta, sve zainteresirane pozivaju da se prijave za posao kabinskog osoblja, ukupno 28 osoba kabinskog osoblja je potrebno. Osim toga, aviokompaniji je potreban menadžer za odnose s javnošću, IT stručnjak, certificirani računovođa i tajnica. Prijave mogu biti podnesene do 28. novembra.

U bivšoj Jugoslaviji nastanci novih aviokompanija imaju loš učinak, gotovo sve su suspendirane prije njihovih pokretanja. Ove godine, niskobudžetna aviokompanija Dalmatian, koja je trebala uvesti letove iz Zagreba otkazala je svoje planirane usluge nakon što je jedan od investitora napustio tvrtku. U međuvremenu još jedan početak, Air Croatia će napraviti drugi pokušaj pokretanja letova ove godine, početak pružanja usluga je planiran za vrijeme Božičnih praznika. Ostale aviokompanije iz regiona koje su pokušale sa pokretanjem su Centavia iz Beograda i Golden Air iz Maribora, obje su suspendirane nakon par sedmica poslovanja.

Uspješno pokretanje Bosnian Wand Airlines-a moglo bi doći kao veliki udarac za B&H Airlines, koji održava letove iz Sarajeva prema 4 destinacije sa 2 turbo-propelerna aviona (ATR 72-212). Ove zime, bosanski avioprevoznik nudi letove samo 6 dana u sedmici. Već se suočavaju s jakom konkurencijom kao što su FlyDubai i Swiss Airlines koji počinju sa letovima iz Sarajeva u narednim mjesecima.

Unatoč poteškočama, B&H Airlines je povečao broj putnika u trećem kvartalu uglavnom zahvaljujući čarter letovima i uspješnosti letova prema Beogradu. Kompanija je zabilježila preko 13,000 putnika između jula i septembra, što je povečanje od 28% u odnosu na isti period prošle godine. Sveukupno, B&H Airlines je zabilježio 30,780 putnika u prvih 9 mjeseci, 24% više nego u 2013.

Podijelite članak

Počitajte još

Ovo je najveća i najbrojnija škola u FBiH: Slavi svoj 111. rođendan

Redakcija

Radončić: Moj se slučaj ni po čemu ne može porediti s hapšenjem Novalića

Redakcija

Super trik kako pohovati meso, a da masnoće bude puno

072info

Građani oduševljeni: Gimnazijalci iz BiH umjesto maturske proslave se odlučili na neočekivan potez!

072info

Tadić: U Tužilaštvu postoji tužba protiv Izetbegovića, Čovića i Dodika

Redakcija

Biciklizam i rehidracija

072info

Nova uputstva za građane BiH: Kada je obavezno nositi zaštitne maske

Redakcija

Aida Terzić: Država se dičila turizmom, a pala na prvom testu

072info

Šta rade horoskopski znakovi dok pada kiša

072info

Uvedena nova linija s Tuzlanskog aerodroma za Austriju

072info

Novalić negirao sve optužbe Tužilaštva BiH

Redakcija

Bocu konjaka iz 18. stoljeća kolekcionar iz Azije platio 131.000 eura

072info

Vlada ZDK odobrila subvenciju dijela plaće za još 351 radnika

072info

Mnogi ne znaju odgovor na jednostavno pitanje: Ko ima prednost na ovoj raskrsnici?

072info

Krizni štab FMZ donio niz novih mjera, diskoteke i dalje ostaju zatvorene

Redakcija

Federalno ministarstvo zdravstva donijelo novu odluku

Redakcija

Mikrokreditno društvo IuteCredit BH otvorilo svoju prvu podružnicu u Zenici

Redakcija

Zvanično: EXIT Festival održat će se od 13. do 16. avgusta

072info

Zašto su nam naši partneri, ponekad, manje privlačni?

072info

Tople dane dočekajte zadovoljni fizičkim izgledom

072info