BiH dobila prvo online savjetovalište za pomoć osobama s psihološkim problemima

Brojni su psihološki problemi s kojima se osobe u Bosni i Hercegovini susreću, a zbog straha od osuđivanja sredine tek rijetki se odluče potražiti savjet stručnjaka. Kako bi im se pomoglo u Tuzli je jučer zvanično s radom počelo online anonimno savjetovalište pod nazivom “Svijet bez etikete”, prvo ovakve vrste u našoj zemlji.

Širok je dijapazon psiholoških problema s kojima se građani u BiH susreću, posebno mlade osobe, krenuvši od anksioznosti, depresivnosti, depresivnosti-povučenosti…Također, tu su još i socijalni problemi, problemi mišljenja, problemi u kojima se krše pravila i agresivna ponašanja.

“Mnogi emocionalni, odnosno ponašajni problemi manifestuju se tako što imate probleme u svojoj socijalnoj sredini u kojoj egzistirate, a podaci pokazuju da je ukupan broj takvih slučajeva od 15 do 22 posto od ukupne populacije u svijetu. To znači da je izuzetno mnogo mladih i djece, odnosno uopšteno osoba, kojima je potrebna pomoć. Problem je što oni prezaju da se obrate bilo kome, jer se vode time da etiketu zalijepiš sam na sebe ako odeš na kliniku”, kazala je u razgovoru za Klix.ba dr.sc.Lejla Kuralić-Čišić, profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli i konsultantica unutar online savjetovališta.

Muškarci ovisni o videoigricama, žene o društvenim mrežama

I u Bosni i Hercegovini je primjetan porast broja osoba, posebno mladih, koji se susreću s nekim od emocionalni, odnosno psiholoških problema.

Narušenom psihološkom stanju u velikoj mjeri doprinosi i savremen način života u kojem dominiraju internet, video igrice, društvene mreže, kompjuteri, tableti i mobilni telefoni.

Prvi pacijenti, odnosno ovisnici o internetu i video igricama već su liječeni u Klinici za psihijatriju u Tuzli.

“Istraživanje koje smo radili s Klinikom za psihijatriju pokazalo je da su muškarci mnogo više ovisni o videoigricama, dok su pripadnice ženskog spola mnogo više ovisne o društvenim mrežama, kao što su Facebook, Instagram, Twitter i slično”, dodaje Kuralić-Čišić.

Naša sagovornica ističe i da se mnogo žena susreće s problemom anksioznosti i depresivnosti, međutim pomoć ne traže na nekoj od klinika, upravo zbog već ranije spomenutog straha od osude sredine u kojoj žive.

“Mi smo dosad imali mnogo slučajeva koje smo rješavali svojim ličnim putem. Naime, nama se neko obrati i kaže da njegovo dijete ili on ima određeni problem, mi kontaktiramo kliniku, nalazimo se privatno i to rješavamo. Naravno, to nije etički, niti u domenu našeg rada te smo došli na ideju formiranja online savjetovališta”, kaže Kuralić-Čišić.

Rješavanje problema putem Skypea

Svi oni koji trebaju pomoć potrebno je da posjete web stranicu onlinesavjetovaliste.com i popune formular.

Nakon upućene prijave, multidisciplnirani tim pravi trijažu problema te pacijenta upućuje adekvatnoj stručnoj osobi na njegovo rješavanje koje se obavlja putem Skypea, u potpunosti anonimno.

Predsjednica ovog savjetovališta Aida Duraković kaže da u našem društvu postoji izuzetna potreba za jednom ovakvom platformom.

“Generalno, svi smo zatvoreni i povučeni u sebe. Stidimo se reći da imamo neki problem te se obratiti nekome za njegovo rješavanje. Smatram da je online platforma platforma budućnosti, kako u svijetu, tako i u BiH. Zemlje u okruženju su u znatnoj mjeri razvijenije od BiH, a mi želimo napraviti promjenu i pomoći ljudima. Želimo da znamo da imaju nekoga kome će se obratiti kada im je pomoć najpotrebnija”, naglašava Duraković.

“Svijet bez etikete” prvo je savjetovalište ovakve vrste u našoj zemlji jer na jednom mjestu okuplja stručnjake koji se bave poremećajem u ponašanju, te psihološkim i psihijatrijskim problemima.

Savjetovalište je nastalo u saradnji Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli i Univerzitetsko-kliničkog centra u ovom gradu.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE