Portal 072info

BiH dvije godine poslije posjete pape Franje: Jesmo li usvojili njegove poruke?

Pope Francis waves as he leaves a youth centre for the airport after his visit to Sarajevo, June 6, 2015. REUTERS/Dado Ruvic
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Papa Franjo na današnji dan, prije dvije godine, odnosno 6. juna 2015., posjetio je Sarajevo. Nakon cjelodnevnog boravka u glavnom gradu BiH, napustio ga je u 20.40 sati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Fantastična energija vladala je u Sarajevu prije njegovog dolaska. U svim medijima se pojavljivao lik pape Franje i sve što je vezano uz njegovo ime. Izvještavalo se i o pikanterijama, primjerice da su otac i sin iz Zavidovića, stolari Edin i Salem Hajderovac, izradili stolac za papu Franju, da su zagrebačke porodice Šafran i Tržec poklonili zvono koje je trajno ostalo u Sarajevo kako bi uveličalo dolazak i podsjećalo na boravak pape Franje u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Evropski Jeruzalem

Apostolsko putovanje pape Franje u BiH je započelo polijetanjem aviona u Rimu u 7.30 sati, a na Sarajevskom aerodromu službeno je dočekan u 9 sati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Po obavljenim razgovorima u Predsjedništvu BiH, papa Franjo se obratio javnosti, zajedno s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.

– Došao sam kao hodočasnik mira i dijaloga. Radostan sam što sam došao u ovaj grad, koji je mnogo propatio u krvavim sukobima u prošlom stoljeću. Sarajevo je grad koji je prešao iz kulture rata u kulturu susreta. Sarajevo i BiH imaju poseban značaj za Evropu i cijeli svijet. Čak i sama arhitektura Sarajeva govori tome u prilog, jer se u svome urbanističkom spletu u neposrednoj blizini uzdižu sinagoge, crkve i džamije, te je grad s pravom dobio naziv evropskog Jeruzalema. On, zapravo, predstavlja jedno veliko raskrižje kultura, naroda i vjera; takva uloga zahtijeva da se uvijek i iznova grade novi mostovi te da se postojeći istovremeno obnavljaju i čuvaju kako bi se osigurali učinkoviti, sigurni i civilizirani odnosi – kazao je Papa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poglavar katoličke crkve pozvao je Hrvate, Bošnjake i Srbe u BiH na slogu i mir, rekavši da je to “posao koji se ostvaruje svakoga dana, korak po korak”.

– Mir je djelo pravde, koja je primijenjena, življena. Osoba, narod koji sam doživljavao kao neprijatelja, ima isto lice kao ja, moje srce, moju dušu. Istinska bi pravednost bila činiti toj osobi i narodu sve što bih volio da bude učinjeno meni i mome narodu – poručio je Papa.

Naglasio je da je “stvaranje mira umijeće, zahtijeva strast, strpljivost, iskustvo, postojanost”. “Blaženi su oni koji siju mir svakodnevnim radom, gestama služenja, bratstva, milosrđa”, istakao je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Molimo Gospodina da imamo jednostavno srce, puno strpljivosti i zalaganja za pravednost. Da se zalažemo i stvaramo mir, a ne rat i neslogu. Jedino je to put koji nas čini sretnima i blaženima – rekao je tada papa Franjo.

Inače, osnovna poruka pape Franje bila je „Mir s vama“.

Put koji nas čini sretnima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Mir je jedini put koji nas čini sretnima. Vi to vrlo dobro znate kolika razaranja, koliku patnju i bol nose ratovi. Iz ovoga grada uzdiže se vapaj naroda Božijeg “Nikada više rata” – između ostalog, poručio je papa Franjo.

Na stadionu Koševu, gdje se održala centralna misa, mogle su se vidjeti brojne kineske, ukrajinske, makedonske, poljske, vatikanske i hrvatske zastave, a pred početak mise pedeset i tri zbora, od kojih deset iz Hrvatske, zajedno su izvela pjesmu “Krist na žalu”.

Na stadionu se okupilo gotovo 67.000 hodočasnika.

Avaz.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME