BiH ima prvaka Evrope: Džanan Musa, rođen da bude pobjednik!

Džanan Musa je prvak Evrope! Njegov je Real Madrid u večerašnjem finalu Eurolige slavio protiv ekipe grčkog Olympiacosa sa 79:78. 

Bosanskohercegovački košarkaški reprezentativac tako je ponovo u Kaunasu stvarao historiju, na mjesto na kojem se već jednom popeo na evropski tron – kao lider kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je u 2015. ovom litvanskom gradu postala kontinentalni šampion u kategoriji do 16 godina!

Zvijezda najtrofejnijeg kluba u Evropi

A ako je nekome, sklonom omalovažavanju, to bila samo “kadetska” titula – sada kritičari više nemaju argumenata – Džanan Musa je postao prvak i na onoj najvišoj, seniorskoj sceni, i to u takmičenju koje nakon američke NBA lige važi za najjače na planeti.

I to ne kao prolaznik, a ni sporedni učesnik – već kao legitimna zvijezda najtrofejnijeg kluba u Evropi, Reala iz Madrida, čiji je bio ne samo vodeći igrač i strijelac kroz sezonu, nego i član idealne petorke Eurolige.

Musa: Uvijek se očekivalo najviše

Musin put od “titule do titule” pokazao je da Bosna i Hercegovina ima košarkaša svjetskog formata, rođenog pobjednika, ali pobjednika čiji put nije bio posut ni ružama ni “kraticama” – već pobjednika koji je taj svoj i kvalitet i mentalitet morao dokazivati, iznova i iznova.

Sa 14 godina je postao čudo od djeteta. I od tada, pa do danas, prati ga reputacija igrač koji nema pravo na grešku.

Sa godina 15 već u inozemstvu

Sa 15 se već otisnuo u inozemstvo (Cedevita iz Zagreba), sa 16 je debitirao u Euroligi, sa 17 za seniorsku reprezentaciju BiH. Sa 19 godina već je bio i u NBA ligi…

I na svakoj od ovih stepenica od njega su se očekivala čuda!

Nekad ih je pravio, nekad nije… I, onda, kad su “čuda” izostala u NBA ligi, među američkim profesionalcima, mnogi su mu “dobronamjerni” prognozirali sunovrat u karijeri.

Džanan je bio i u NBA ligi

Nekoga bi možda to zaista i slomilo – ali je i Džanana.

Iako, odluka da u moru ponuda izabere onu skromnog španskog Breogana činila se kao potvrda teze o potonuću u evropski prosjek.

Međutim, s ove distance može se zaključiti samo to da je to bio potez karijere.

Jer, stigao je 24-godišnji Bišćanin u ekipu koja mu je dala prostor i minute i to u ligi koja važi za najjaču u Evropi.

Takvu šansu Musa nije propustio – sezonu 2021/2022. u dresu Rio Breogana okončao je prvenstvo Španije sa statističkim indeksom od 23,1 bod u prosjeku po meču (najbolji u ligi) i sa 20,1 poenom po utakmici, što ga je učinilo i najboljim strijelcem španske lige.

Dovoljno da privuče pažnju Reala. Ostalo je historija…

Titula i sa Efesom

I još jednu bitnu stvar moramo dodati – Euroliga zvanično vodi Džanana Musu i kao klupskog prvaka Evrope za 2021. godinu sa turskim Anadolu Efesom.

Bila je to sezona 2020/2021. tokom koje je Džanan napustio NBA ligu, nakon što je iz Brooklyn Netsa trejdovan u Detroit Pistonse, pa je u januaru 2021. pristupio Efesu.

Nosio i dres Efesa

Iako je sakupio samo četiri nastupa u Euroligi (ukupno odigrao 12 minuta, bez postignutog poena), te ga nije bilo u sastavu na Final Fouru, ipak se vodi čak član tima iz Istanbula.

Znači, Musa je već dvostruki klupski prvak Evrope. Nadamo se da na tome neće stati…

Raport