Portal 072info

BiH jedina zemlja u regionu koja nema Zakon o vanjskim poslovima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak pozvao je na konsultacije u Sarajevo ambasadoricu BiH u Hagu Mirsadu Čolaković, objavila je Aljazeera.

Ambasadorica Čolaković ranije je odbila Crnadkovu instruckiju da dostavi pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, u kojem je Crnadak negodovao zbog revizije presude BiH protiv Srbije pred sudom u Hagu, a koju je u četvrtak podnio agent Sakib Softić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Crnadak je rekao da ambasadorica Čolaković nije ispoštovala institucije BiH, ističući da ambasadori moraju slušati instrukcije ministra vanjskih poslova.

Izvor novinske agencije Patria objašnjava da ministar Crnadak nema zakonske ovlasti da izrekne bilo kakve sankcije ambasadorici Čolaković. Pravo na to ima jedino Predsjedništvo BiH, a Crnadak im može uputiti tek prijedlog za eventualne sankcije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Isti izvor iz Ministarstva vanjskih poslova BiH podsjeća da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regiji koja nema zakon o vanjskim poslovima, zbog čega članovi MVP-a BiH obaveze i prava ponekad tumače pogrešno.
Cjelokupna vanjska politika BiH temelji se na dokumentu koji je Predsjedništvo BiH usvojilo 2003. godine. Dokumen nosi naziv Opći pravci i prioriteti za provedbu vanjske politike.

Na problem nepostojanja zakona o vanjskoj politici upozoravali su i državni revizori nekoliko godina uzastopno, naglašavaju potrebu donošenja ovog zakona. Sam državni premijer Denis Zvizdić rekao je da nepostojanje ovog zakona predstavlja prepreku u radu Ministarstva vanjskih poslova BiH, ali i u radu cjelokupne diplomatsko-konzularne mreže zemlje. On je izrazio nadu da bi Bosna i Hercegovina zakon o vanjskoj politici trebala dobiti do marta 2017. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

BiH ima 44 ambasade, šest konzulata i šest stalnih misija, piše Patria.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)