rite ugljevik 1320x805 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Šest ugovornih strana Energetske zajednice osiguralo je više od 900 miliona evra subvencija za ugalj za 2018. i 2019. godinu, što je gotovo nepromijenjeno u odnosu na prethodne tri godine, primijetila je Energetska zajednica u studiji objavljenoj 3. decembra.

Promatrane zemlje su Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Ukrajina. U petogodišnjem periodu od 2015. do 2019. šest država je dalo više od 2 milijarde eura subvencija za ugalj.

Sama razmjera subvencija rasipanih na najzagađivaniji izvor energije je alarmantna. Iako se Europska unija čvrsto kreće prema ugljično neutralnom energetskom sistemu, izvještaj pokazuje da su ugovorne strane i dalje zaglavljene u prošlosti“, rekao je Janez Kopač, direktor sekreterijata Energetske zajednice, u izjavi.

Pružena je značajna podrška u obliku garancija za državne zajmove, pri čemu su zajmovi koje je garantovala država dostigli 2 milijarde evra samo u 2019. godini.

Studija je takođe primijetila da su se subvencije često pružale neprofitabilnim i neefikasnim termoelektranama i rudnicima uglja.

Subvencije značajno iskrivljuju energetska tržišta, šaljući pogrešne signale potencijalnim investitorima i potrošačima i negativno utječu na donošenje odluka o budućem razvoju elektroenergetskog sektora. Nastavak visoke upotrebe ovih subvencija direktna je prepreka energetskoj tranziciji i ispunjavanju ciljeva neutralnosti ugljenika“, napominje se u studiji.

U apsolutnom iznosu, subvencije su bile najviše u Ukrajini, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ukrajina je obezbijedila 751,52 miliona evra subvencija za 2018. i 2019. godinu, zatim Srbija 88,76 miliona evra, Bosna i Hercegovina 42,91 miliona evra, Kosovo (12,7 miliona evra), Sjeverna Makedonija (3,83 miliona evra) i Crna Gora (1,14 miliona evra).

Capital.ba