Portal 072info

BiH na 70. mjestu po dobroti prema čovječanstvu

Foto: Adis Alić/072info
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema listi koju je objavio Simon Anholt na site-u “Good Country”, BiH se nalazi na 70. mjestu od 125 država prema tome koliko doprinosi opštem dobru. Prvo mjesto je iznenađujuće pripalo Irskoj, dok je Slovenija 28-a, Hrvatska 46-a, Makedonija 55-a, a Srbija se nalazi na 62. mjestu, prenosi independent.co.uk

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Anholt je dvije godine radio na ovoj statistici, a šta je u stvari “Good Contry Index” i šta je njegov cilj objašnjava na sljedeći način:

– “Good Country Index” pokazuje koja zemlja koliko doprinosi opštem dobru čovječanstva i koliko od njega oduzima. Zasnovan je na širokom spektru podataka preuzetih od Ujedinjenih Nacija, Svjetske banke i drugih međunarodnih organizacija – rekao je on i dodao da je ovo istraživanje imalo za cilj da utvrdi da li zemlje postoje isključivo da bi služile svojim političarima, poslovanju i građanima ili aktivno rade na poboljšavanju celokupnog čovječanstva i planete.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Nastalo je u pokušaju da pokrenem raspravu na temu “Na koji način zemlje mogu da pronađu balans između dužnosti prema svojim građanima sa odgovornošću koju imaju prema ostatku svijeta”, jer ja ovaj balans vidim kao nešto što je neophodno za budućnost čovječanstva i zdravlja planete – dodao je Anholt.

Istraživanje je podijeljeno u sedam kategorija kao što su doprinosi kulturi, nauci, sigurnost, a svaka od njih ima po pet podkategorija.

Prvih deset mesta na listi zazuzele su prevashodno evropske zemlje Irska, Finska, Švicarska, Holandija, Novi Zeland, Švedska, Ujedinjeno Kraljvestvo, Norveška i Danska, dok su zemlje muslimanskog svijeta nisko pozicionirane.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME