Portal 072info

BIH NA 80. MJESTU: Pogledajte interaktivnu mapu Indeksa korupcije

Bosna i Hercegovina je 80. zemlja na najnovijem poretku Indeksa percepcije korupcije kojeg je predstavio Transparency International. Izuzev Kosova i Albanije, BiH je najkorumpiranija zemlja regiona, te smo u odnosu na prošlu godinu zabilježili pad od osam mjesta.

Na skali od 0 do 100, gdje gdje 0 predstavlja visoko korumpiranu, a 100 visoko čistu zemlju od korupcije, BiH je prošle godine imala skor od 42, dok smo ove godine dobili ocjenu 39. i nalazimo se na 80. mjestu sa Beninom, El Salvadorom, Mongolijom i Marokom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najčistija zemlja svijeta, kada je korupcija u pitanju, je Danska, a slijede Novi Zeland, Finska, Švedska, Norveška i Švicarska.

Od zemalja iz regiona najbolje rangirana je Slovenija na 39. mjestu sa skorom od 58, a slijede Hrvatska na 61. mjestu (skor 48), Makedonija je 64. (skor 45), Crna Gora je 76. (skor 42), dok je Srbija 78. (skor 41).

Albanija i Kosovo su najlošije rangirane zemlje regiona, te zajedno sa Ekvadorom, Etiopijom i Malavijem dijele 110 mjesto sa skorom od 33.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najkorumpiranije zemlje svijeta su Somalija i Sjeverna Koreja, a za nijansu od njih „pošteniji“ su Sudan, Afganistan, Južni Sudan i Irak.

Njemačka je na 12. mjestu, Velika Britanija je na 14., Japan na 15., SAD na 17., Francuska na 26., dok je Rusija 136. najkorupmiranije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME