BiH naručila 1.232.000 doza potencijalne vakcine protiv koronavirusa

vakcina koronavirus 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Bosna i Hercegovina naručila je 1.232.000 doza potencijalne vakcine za 20 posto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 američkih dolara.

To je potvrđeno iz Ministarstva civilnih poslova BiH na čelu s ministricom Ankicom Gudeljević.

Kako se navodi, Ministarstvo civilnih poslova, u skladu sa zakonom definiranim nadležnostima, realizira nabavku zdravstvenih protivmjera i vakcina.

– S tim u vezi potpisan je Ugovor između Bosne i Hercegovine i Globalnog saveza za cjepiva o nabavci cjepiva za stanovnike BiH. Temeljem istog principa potpisan je  i Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera – saopćeno je.

ČITAJ JOŠ:  Objavljen dopunjeni Jedinstveni registar boraca

Ministarstvo civilnih poslova je sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjelom za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usaglasilo međusobna prava i obaveze u vezi s nabavkom vakcina putem mehanizma za globalni pristup vakcini za sprječavanje Covid-19 i zajedničke javne nabavke medicinskih protivmjera.

Bosna i Hercegovina se potpisivanjem ugovora sa Globalnom alijansom za cjepiva ubilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti cjepiva protiv Covid– 19.

– Dakle, Bosna i Hercegovina će imati iste mogućnosti za nabavku vakcine kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora i u narednom periodu se očekuju dalja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za cjepiva (GAVI) i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima vakcine i rokovima za isporuku, a transparentnost ovog procesa garantiraju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI i CEPI – saopćeno je.

ČITAJ JOŠ:  Teška nesreća u Mostaru: Vatrogasci iz smrskanog Golfa vadili povrijeđene

Napominju da se u okviru Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protivmjera, koji se primjenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih prijetnji javnom zdravlju omogućavajući zajedničku kupovinu lijekova, medicinske opreme i potrepština, trenutno se realiziraju aktivnosti nabavke lijeka “Remdesivir”.

– Primjenom alokacijskog ključa Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji podrazumijeva praćenje posljednjih sedmičnih tjednih stopa hospitalizacije, Evropska komisija je Bosni i Hercegovini za prvi mjesec dodijelila 1.794 od traženih 2.400 ampula lijeka “Remdesivir” – navode iz Ministarstva.

ČITAJ JOŠ:  Lidl nudi zaposlenicima u SAD-u 200 dolara da se vakcinišu

Apeliraju na poštivanje preporuka i mjera koje su na snazi u nadi da će se tako zaustaviti širenje virusa.

– Podjednako apeliramo na strpljenje za nabavku vakcina potcrtavajući da je Ministarstvo civilnih poslova glede ove nabavke učinilo savjesno i odgovorno sve korake za preveniranje širenja zaraze Covid – 19 – saopćili su iz Ministarstva.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING