Portal 072info

BiH ne ide na Eurosong: Više nam nije ni do pjesme

873x400 86 2
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovo je već četvrta godina zaredom kako BiH ne učestvuje na prestižnom muzičkom takmičenju Eurosongu.

Učestvovali smo najteže ratne 1993. godine, ali sada ne ide. Naša zemlja je posljednji put učestvovala 2016. godine, kad su nas s pjesmom “Ljubav” predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Jala.Volume 0%

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

RTV pretplata

Rukovodilac Odjela međunarodnih poslova BHRT-a i posljednji šef bh. delegacije Lejla A. Babović za “Avaz” ističe da je osnovni razlog zašto BiH ne može otići na Eurosong – novac.

– BHRT nema finansijskih mogućnosti da učestvuje na Eurosongu. Trenutno se finansira putem bilateralnog ugovora s „Elektroprivredom“, koja prikuplja pretplatu za Javni servis na teritoriju koji ona pokriva. Učešće na Eurosongu košta najmanje 250.000 eura. Zamislite koliko je potrebno RTV taksi da se prikupi kako bi se finansirao samo taj projekt. Pri tome, RTV taksa košta nešto malo više od sedam KM, a BHRT-u pripada manje od 50 posto takse. Tako da se ne može očekivati od Javnog servisa da sam to finansira – objasnila je Lejla A. Babović.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Na tržištu BiH ne postoji zainteresiranost kompanija da budu pokrovitelji ili sponzori takvog projekta.

– I kada smo imali najveće zvijezde, bilo je izuzetno teško pokriti troškove takvog projekta putem sponzora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Susjedne zemlje svoje predstavnike šalju na Eurosong svake godine, a BiH sebi ne može priuštiti taj luksuz, jer, kako kaže Babović, pola miliona maraka za BHRT je ogromna cifra.

Ostvaren san

BHRT je već godinama pod sankcijama EBU-a zbog duga od šest miliona franaka i, kako smatra Dalal Midhat, ne bi nam ni bilo dozvoljeno učešće sve i da se novac nekim čudom skupi. 

– Oduvijek mi je san bio predstavljati svoju zemlju na najvećem muzičkom takmičenju na svijetu i zaista sam zahvalna na toj prilici i itekako ponosna na sve što smo učinili sami tih deset mjeseci, koliko je trajao projekt. Sam čin da smo stajali na toj bini, u uvjetima u kojima smo bili, za nas je veliki uspjeh. Eurosong jednoj državi, kao i autorima i izvođačima, pruža ogromnu internacionalnu promociju njihovog lika i djela – iskreno govori Dalal.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Laka o Eurosongu: Problem ko je Srbin, Hrvat ili musliman

072info.com

BiH ne ide na Eurosong: Više nam nije ni do pjesme

072info.com

Ogroman broj navijača BiH negoduje: Hladan tuš i u oktobru?

DPA - Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6