Portal 072info

BiH ne odustaje od helikoptera od 300 miliona KM

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

BiH ne odustaje od nabavke 12 novih helikoptera za koje bi trebalo izdvojiti oko 300 miliona maraka, iako je prvobitno bilo planirano da se oni nabave iz Ruske Federacije na ime dijela dugovanja bivšeg Sovjetskog Saveza prema bivšoj Jugoslaviji, koji pripada BiH u iznosu od oko 125 miliona dolara.

 

Naime, Ministarstvo odbrane se već duže vrijeme žali da, od četrdesetak letjelica, u funkciji ih je svega nekoliko, a remontni zahvati se ili ne održavaju ili su preskupi da bi bili isplativi. Primjera radi, u izvještaju Ministarstva odbrane za 2014. godinu bilo je navedeno da je procenat operativnosti vazduhoplova u 2013. bio svega 25 odsto, dok je u izvještaju za prošlu godinu navedeno da je procenat operativnosti u 2014. pao na 20 odsto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U 2015. godini procenat operativnosti je, kako je navedeno, pao na 13 odsto, dok će u ovoj godini ona biti daleko ispod 10 odsto. S obzirom na to da će klirinški dug biti najvjerovatnije isplaćen u gotovom novcu, Ministarstvo odbrane i Savjet ministara BiH moraju naći nove izvore finansiranja za nabavku helikoptera. Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH, ističe da će helikopteri biti nabavljeni iz sredstava dodijeljenih Ministarstvu proteklih godina, a koja su ostala neiskorištena, i to u fazama u više narednih godina.

“Očigledno da u proteklih 10 godina Ministarstvo iz godine u godinu nije trošilo planirana sredstva za nabavke u iznosu od pet do 13 miliona maraka. Ta sredstva će sad ići za te kapitalne projekte, tako da ćemo za tri-četiri godine kupiti dva helikoptera, pa onda opet nakon nekoliko godina opet dva. Cilj je da se sva neutrošena sredstva usmjere za dugoročne projekte na ovaj način”, rekao je Jerinić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On smatra da je prvobitni plan prebijanja duga Rusije bio bolji i da su na sličan način vojnu opremu nabavljale zemlje u regionu. “Očigledno je BiH malo drugačija i složenija država pa će taj novac, ako ga dobiju, iskoristiti za neke druge namjere. Meni se čini da je sve to još golub na grani nego neka realna priča”, rekao je Jerinić.

S obzirom na to da je otpao plan da se vojna oprema nabavlja direktno od Ruske Federacije, Jerinić je rekao da će se ići na međunarodni tender na kojem će se tražiti specifikacije za helikoptere u skladu sa potrebama OS BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Tu se radi o transportnim helikopterima za opšte namjene, tako da ćemo se fokusirati na taj vid opreme”, rekao je Jerinić.

U izvještaju MO BiH za prošlu godinu je vidljivo da OS nisu utrošile 7,8 miliona maraka planiranih za remont helikoptera. U 2015. helikopteri su pomagali gašenje požara na 10 lokacija, a imali su četiri vazdušne evakuacije i pet operacija traganja i spasavanja građana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

OHR: Klirinški dug je bilateralna stvar Rusije i BiH

Iako se u javnosti pojavila informacija da bi OHR mogao poništiti eventualni sporazum entiteta o raspodjeli sredstava iz klirinškog duga Rusije, oni su napomenuli da je to stvar bilateralnih odnosa BiH i Rusije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Na tim dvjema državama je da se dogovore o modalitetima na koji način žele pristupiti ovom pitanju. OHR očekuje da to bude riješeno profesionalno i u interesu građana BiH”, naveli su. Podsjećamo, visoki predstavnik je 2009. godine donio odluku po kojoj se sva sredstva iz sukcesije bivše Jugoslavije imaju podijeliti u odnosu 10 odsto za BiH, tri odsto za Brčko, za FBiH 58 odsto, a za RS 29 odsto.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)