Portal 072info

BiH nije zemlja pogodna za bavljenje naukom

Darovita Zeničanka Melika Lošić, učenica sarajevske Srednje škole “Richmond Park”, vlasnica je brojnih medalja koje je osvojila na smotrama znanja. Gdje god se pojavi, briljira i oduševi, a samo je u SAD osvojila čak četiri medalje.

Realizirati u praksi

– Osvojila sam tri zlatne i dvije srebrene medalje na Globalnoj rundi Svjetskog kupa srednjoškolaca iz nauke i tehnologije, književnosti, zlatnu i tri srebrene medalje iz oblasti nauke i tehnologije, književnosti, debate i ukupnog poretka na Rundi šampiona Svjetskog kupa srednjoškolaca na Univerzitetu Yale… – govori ona.

Upravo je njen projekt o upotrebi infracrvene termografije za detekciju oštećenja i imperfekcija u cijevima izabran kao jedan od najboljih u Evropi.

– Nadam se da će se u skoroj budućnosti uspjeti realizirati i u praksi – kaže Lošić.

Nadarena i uspješna Lošić ističe da za osobe poput nje ima mjesta u BiH, ali…

– Sve ovisi o oblasti kojom se bavite. Za bavljenje naukom BiH nije pogodna zemlja, zbog nedostatka opreme i malo ulaganja – iskrena je Lošić.

Puno ponuda

Ističe da već ima ponuda iz različitih zemalja, ali i BiH, ali  još nije donijela odluku.

– Nastojat ću pomagati BiH bez obzira na to gdje bila. Nije bitno gdje ste, nego koliko znate, ali nekad se u drugim državama susreću bolji uvjeti za rad i veća ulaganja u nauku – smatra ona.

Drugo mjesto u Brazilu

Lošić je osvojila i drugo mjesto na Međunarodnoj olimpijadi naučnih projekata u Brazilu. Regionalna je finalistica Google Science Faira za regiju Evrope, Bliskog istoka i Afrike. To su samo  neke od nagrada u vlasništvu perspektivne Zeničanke.

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 17
    Shares

Počitajte još

Zeničanka Melika Lošić na smotri znanja u SAD-u osvojila četiri medalje

Redakcija