Portal 072info

Zeničanka Melika Lošić na smotri znanja u SAD-u osvojila četiri medalje

U finalnoj rundi Svjetskog kupa srednjoškolaca (Univerzitet Yale SAD, 16.-23. novembar 2018.) darovita Zeničanka Melika Lošić, učenica sarajevske srednje škole Richmond Park, osvojila je jednu zlatnu i tri srebrene medalje.

Učestvovalo je više od 3.000 takmičara iz oko 100 zemalja. Melika Lošić je pravo nastupa u finalnoj rundi osigurala krajem ovog ljeta u Barceloni, gdje je na Globalnoj rundi osvojila tri zlatne i dvije srebrene medalje. Ovaj put, na Yaleu (New Haven) u saveznoj američkoj državi Connecticut, osvojila je četiri medalje: jednu zlatnu i tri srebrene.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Odličja je osvojila u sljedećim takmičarskim oblastima: nauka i tehnologija, književnost, debata i ukupni poredak. Ova svestrana i darovita Zeničanka kaže da je boravak u Sjedinjenim Američkim Državama za nju bio još jedno izvanredno iskustvo, jer je, pored takmičarskih obaveza, imala priliku da se upozna i sa istraživačkim radom i aktivnostima na Yaleu, te univerzitetima Harvard i MIT (Tehnološki univerzitet Massachusetts) u susjednoj saveznoj državi Massachusetts. Ta tri univerziteta nalaze se među deset najbolje rangiranih univerziteta u svijetu.

Melika Loišić zahvaljuje sponzorima koji su joj pomogli da ode na ovo veliko svjetsko takmičenje: gospođi Amri Ibrahimović za ogromnu podršku, te porodicama Mehmedović, Durmić i Bačinović koje su je toplo primile, ugostile i učinile izuzetno ugodnim njen boravak u Sjedinjenim Američkim Državama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na svjetskim smotrama znanja i stvaralaštva mladih u Španiji (Barcelona), Brazilu (Porto Alegre) i Sjedinjenim Američkim Državama (New Haven) Melika Lošić je ove godine osvojila četiri zlatne i sedam srebrenih medalja.

 - Zeničanka Melika Lošić na smotri znanja u SAD-u osvojila četiri medalje
Podijelite članak
  • 1.3K
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

BiH nije zemlja pogodna za bavljenje naukom

072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME