s 96


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ministri vanjskih poslova Evropske unije razgovarat će ponovo o situaciji na zapadnom Balkanu i posebno u Bosni i Hercegovini sutra na sastanku Vijeća za vanjske poslove Evropske unije, saznaje „Dnevni avaz“. Očekuje se da će ministri donijeti i nekoliko zaključaka u vezi sa Bosnom i Hercegovinom, i to u pogledu vojne misije „Althea“.

Vojna misija Evropske unije u BiH traje već 16 godina, a prema dostupnim informacijama, Evropska unija će produžiti povjerenje ovoj vojnoj misiji koja pomaže BiH u reformi odbrambenih snaga i doprinosi sigurnosti u našoj državi. Brisel bi u sklopu zaključaka mogao iznijeti i stavove u pogledu sigurnosne situacije u BiH. 

Zaključke o BiH koje će razmatrati šefovi diplomatija država članica, već su, kako saznajemo, usvojila radna tijela i ambasadori, a njihov tekst nije dostupan javnosti prije nego bude potvrđen. 

Također, na sutrašnjem zasjedanju u Luksemburgu, kojim će predsjedavati Joseph Borell, specijalni predstavni EU za vanjsku politiku i sigurnost, izvještaj će podnijeti i Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik za Balkan, i to u vezi sa dijalogom Prištine i Beograda. Također, ministri će na prvom mjestu razgovarati o situaciji u Nagorno Karabahu, Bjelorusiji i odnosima sa Rusijom.

Avaz