AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili Medžlis Islamske zajednice u Novom Gradu za više od 150.000 KM, policija u Prijedoru je podnijela prijave protiv nekadašnjeg zastupnika i predsjednika Islamske zajednice u Novom Gradu Jasmina Karabegovića iz Bihaća i blagajnika i sekretara Medžlisa IZ-a u Novom Gradu Ramiza Kajtezovića.

Falsifikovanje i uništavanje

Obojica su prijavljena prijedorskom Okružnom tužilaštvu, koje nastavlja rad na ovoj istrazi.

Karabegović se tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i povredu obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, a Kajtezović za zloupotrebu položaja odgovornog lica i pronevjeru.

Karabegović je, kako se navodi u prijavi protiv njega, osumnjičen da je 113.369 KM koje su namijenjene za kupovinu nekretnina za Medžlis uzeo sebi, a Kajtezović da je iz blagajne podigao i nenamjenski potrošio 37.374 KM.

– J. K. sumnjičimo da je kao osoba imenovana za zastupanje Islamske zajednice u Novom Gradu od aprila 2015. do februara 2019, sa žiroračuna za unutrašnji platni promet, koji je otvorio u banci u Bihaću, sukcesivno podigao 114.890 KM. Riječ je o novčanoj doplati za razmjenu zemljišnih parcela, a novac je trebao biti uplaćen na poseban račun Medžlisa IZ-a Novi Grad i potrošen za kupovinu nekretnine, stoji u prijavi.

Dužnost blagajnika

– Taj iznos osumnjičeni je evidentirao kao prihod u blagajni, a potom je, kao lice ovlašćeno za raspolaganje novčanim sredstvima, podigao 113.369 KM, pribavljajući tako protivpravnu imovinsku korist za sebe i za druga lica, naveli su u PU Prijedor, gdje ističu da se R. K. tereti da je od marta 2015. do februara 2019, obavljajući dužnost blagajnika i sekretara, pribavljajući protivpravnu imovinsku korist za sebe i druga lica, iz blagajne Medžlisa isplatio novac od 37.374 KM, koji je nenamjenski potrošen.

Osumnjičeni su, ističu u prijedorskoj policiji, oštetili Medžlis IZ-a u Novom Gradu za 150.743 KM.