Portal 072info

BiH po broju dovršenih novih stanova na evropskom dnu

Screenshot 2 1266
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako je stambeno tržište u Bosni i Hercegovini dodatno dobilo zamah u 2019. godini, nastavljajući slijediti jaku krivulja rasta iz 2018. godine, naša zemlja je po broju dovršenih stanova na 1.000 stanovnika među posljednjima u Evropi, pokazuje ovogodišnje deveto Deloittovo izdanje istraživanja “Indeks nekretnina: pregled evropskog stambenog tržišta”, izvještava Indikator.ba.

Kako se navodi u izvještaju glavni činioci koji stoje iza pozitivnog razvoja bili su niže kamatne stope na štedne račune i lični hipotekarni zajmovi, nekoliko pokrenutih novih stambenih projekata, i povoljni ekonomski uvjeti u evropskim zemljama, gdje najveći dio BiH dijaspore radi i živi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Cijene su porasle prosječno za 5–10% u odnosu na 2018. godinu, navodi se, između ostalog, u istraživnaju.

Istraživanje je pokazalo da pet zemalja, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Portugal, Španija i Latvija, imalo manje od dva dovršena stana na 1.000 stanovnika u 2019. godini. Suprotno tome, najveći broj stanova, više od 11, na 1.000 građana završeno je u Luksemburgu, nakon čega slijedi Francuska sa 6,7 ​​stanova na 1.000 stanovnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Što se tiče apsolutnih vrijednosti, Francuska je branila svoj položaj europskog lidera s gotovo 450.000 stanova isporučenih na tržište 2019.

U Bosni i Hercegovini je završeno samo 2.900 stanova u 2019. god. što je 0,9 stanova na 1.000 građana. Slijedile su Latvija i Bugarska s 3.300 i 4.500 dovršenih stanova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najniži intenzitet razvoja u balkanskim zemljama, sugeriše Deloitte, mogao bi biti promatran kroz prizmu smanjenja broja stanovnika zbog migracija radne snage u zapadnoevropske zemlje.

Međutim, balkanske zemlje (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska i Srbija) pokazuje istraživanje, najpristupačnije su u smislu najma stanovanja. Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine je na posljednjem mjestu popisa po skupoći najma (4,08 EUR/m2), iza bugarske prijestonice Sofije (4,10 EUR / m2).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bosna i Hercegovina je u Deloitteov Indeks nekretnina ove godine uvrštena prvi put.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)