BiH po smrtnosti prva u Evropi, a druga u svijetu

bb
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zvanična statistika pokazuje da je od aprila prošle do kraja juna ove godine, u BiH preminulo ukupno 59.000 ljudi, dok je od posljedica kovida u ovom periodu umrlo njih 9.649, što znači da je svaki šesti bitku za život izgubio zbog ove bolesti.

S druge strane, kako pokazuje analiza stranice “Worldometers”, po broju preminulih na milion stanovnika i dalje smo na neslavnom drugom mjestu u svijetu.

U odnosu na ovaj parametar, BiH ima 3.338 preminulih, a od nas je gori samo Peru sa 5.590 umrlih na milion stanovnika.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Sa najvećom stopom smrtnosti u BiH suočava se RS, u kojoj je kovid do sada odnio 4.442 života, što je skoro 5,7 posto od ukupnog broja zaraženih. U FBiH je preminulo skoro četiri posto, a u Brčkom 4,7 posto onih kod kojih je potvrđen SARS-CoV-2, prenosi Srpskainfo. 

Kako naglašavaju u Institutu za javno zdravstvo RS, pomenuti procenat preminulih, u odnosu na ukupan broj zaraženih, ne odražava pravo stanje.

– On se, naime, računa samo u odnosu na osobe kod kojih je potvrđena infekcija, a ne uzimaju se u obzir oni koji su imali asimptomatski oblik bolesti, niti osobe koje su bile u kontaktu sa virusom, a nisu se javile u zdravstvenu ustanovu. Treba napomenuti da poređenje smrtnosti između pojedinih zemalja, pored kvantitativnih indikatora, zahtijeva i detaljnija poređenja između načina prijavljivanja smrtnih slučajeva, kretanja epidemije u pojedinim zemljama, indikatora kvaliteta pružanja zdravstene zaštite, zdravstvenog stanja stanovništa i sličnih faktora – kaže za Srpskainfo epidemiolog u IJZ RS dr Jelena Đaković Dević.

ČITAJ JOŠ:  Jesmo li tek usljed pandemije postali svjesni važnosti domaće proizvodnje?

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH ističu da sistem nadzora varira od zemlje do zemlje, zbog čega se prati stopa smrtnosti.

– Najveći uzrok smrtnosti je dob, a značajnu ulogu imaju i komorbiditeti. Najefikasnija i najbolja zaštita protiv teških oblika kovida 19 je vakcinacija koja nema alternative. Svakako, treba primjenjivati i sve druge higijensko-epidemiološke mjere – naglašavaju za Srpskainfo u ovom zavodu.

I iz bolnica poručuju da se na smanjenje obolijevanja i umiranja od kovida, najbolje može djelovati vakcinacijom.

ČITAJ JOŠ:  BiH u posljednja 24 sata registrovala 222 nova slučaja zaraze koronavirusom
GODISNJICA
MARKETING