BIH: Policajcima u ovom kantonu bit će povećane plaće?

Na današnjoj sjednici Vlade Unsko-sanskog kantona na inicijativu Sindikata policije, Sindikata policijskih službenika i Ministarstva unutrašnjih poslova USK, odlučeno je da policajcima u ovom kantonu osnovica za plaću bude povećana sa 280 na 295 KM.

Ovu informaciju je za “Avaz” potvrdio ministar MUP-a UKS Nermin Kljajić.

– Radi se o povećanju od pet posto. Policajci u Unsko-sanskom kantonu, osim osnovnih poslova koje obavljaju, pod pritiskom su migrantske krize te smo na ovaj način pokušali da im to, koliko je moguće, nadoknadimo – rekao nam je Kljajić.

Odluka se odnosi na period avgust-decembar 2020. i osnovica se povećava sa sadašnjih 280 na 290 KM.

– Mi najbolje znamo sa kakvim se posljedicama nosimo kada su u pitanju migranti i migrantska kriza. Vidimo da od strane države to nije podržano jer nisu imali sluha da usvoje amandman u iznosu od 450.000 KM da se pomogne USK, da li policiji ili zdravstvu. Mi cijenimo rad policijskih službenika i pored migrantske krize imamo i situaciju sa koronom i sigorno su zaslužili povećanje plaće. Insistirat ćemo na realizaciji i provđenju zaključaka Operative grupe – rekao je Kljajić.

Pripadnici MUP-a Unasko-sanskog kantona tri godine se “bore” sa migrantskom krizom.

– Provođenjem određenih mjera rasterećujemo Bihać i Veliku Kladušu obzirom da i kreće nova školska godina, a sve u cilju sigurnosti naših građana i mališana. Moramo sve učiniti da ih zaštitimo od migranata jer je ipak riječ o NN licima i mi u MUP-u ne možemo ih provjeravati i nismo nadležni za to. Evidentno je da se kreću našim kantonom i mi ih moramo držati zatvorenim u centirma – dodao je Kljajić.