Screenshot 3 68
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 22, 2021 @ 7:40
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac kazao je da je BiH predala odgovore na predmisijski Upitnik za izvoz robe životinjskog porijekla u Izrael.

Izraelska strana, kaže, dostavila je predmisijski Upitnik za procjenu sistema, što je preduslov za potencijalni izvoz roba životinjskog porijekla iz BiH, isključujući perad.

“Ministarstvo je u saradnji sa Uredom za veterinarstvo BiH i drugim nadležnim tijelima za veterinarske kontrole, sigurnost hrane i zdravlje životinja aktivno radilo na ispunjavanju Upitnika i uspješno smo okončali taj posao”, rekao je Košarac.

On je istakao da se u narednoj fazi očekuje odgovor iz Izraela, nakon što prethodno izvrše neophodne procjene sistema u BiH u pogledu veterinarskih kontrola, sigurnosti hrane i zdravlja životinja.

”Otvaranje izraelskog tržišta dobra je prilika i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta, zbog čega ćemo uložiti maksimalne napore u realizaciji ovog cilja. Predali smo Upitnik i očekujemo da će Izrael uskoro pozitivno odgovoriti na naš zahtjev za izvoz roba životinjskog porijekla na tržište ove države”, poručio je Košarac.

On je izrazio zahvalnost Uredu za veterinarstvo BiH i drugim nadležnim tijelima za veterinarske kontrole, sigurnost hrane i zdravlje životinja, koja su aktivno radila na popunjavanju odgovora iz predmisijskog Upitnika.

”Naša bazna politika je da kontinuirano radimo na otvaranju novih tržišta za domaće proizvode. U tom smislu, osim EU i zemalja CEFTA, posebnu pažnju usmjerili smo na tržišta Rusije, Kine, Malezije, Izraela, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije. Uvjeren sam da će naši zajednički napori doprinijeti pozitivnom ishodu za domaći poljoprivredni sektor”, istakao je Košarac.

LIDER