BiH pripremila novi program reformi za NATO: Da li će ga Dodik osporiti?

BiH pripremila novi program reformi za NATO: Da li će ga Dodik osporiti?
23.12.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Redovna sjednica Predsjednisva BiH. Milorad Dodik Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ministarstvo vanjskih poslova BiH pripremilo je novi Program reformi BiH za NATO 2022. godine, a u kreiranju ovog dokumentu koji se na godišnjem nivou podnosi sjedištu NATO-a u Briselu učestvovalo je niz institucija.

Piše: A. DUČIĆ/FOKUS.BA

Ako se uzme u obzir sva dosadašnja histerija političara iz RS-a kada je riječ o odnosu NATO-a sa BiH posebno Milorada Dodika, a pogotovo u sadašnjim geopolitičkim okolnostima usljed agresije Rusije na Ukrajinu postavlja se pitanje hoće li ga Dodik ponovo pokušati osporiti kao što je to ranije činio.

Podsjetimo, usvajanje redovnih dokumenata za NATO postalo je kamen spoticanja 2019. godine čak i za imenovanje novog Vijeća ministara BiH. Dodatno, zastoj smo imali i zbog političkih ucjena Dodika da se iz ovih dokumenata izbace formulacije koje bi značile nastojanje BiH da se priključi Alijansi, iako se ona na to već obavezala, pa i glasovima njegovih kadrova u prošlosti.

Naime, prije 13 godina, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović (SNSD) uputio je zvanično pismo kojim je nedvosmisleno potvrđena opredijeljenost BiH za članstvo u NATO-u.

Ako je suditi prema predloženoj verziji Programa reformi za ovu godinu, vidljivo je da je učinjeno dosta kako se u formulacijama ne bi prejudiciralo članstvo BiH u NATO-u, dakle po ukusu Milorada Dodika.

Tako se u uvodu navodi da je „BiH predana poboljšanju odnosa sa NATO-om bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu“.

No, već sljedeća rečenica baš i nije u skladu sa činjenicama pa se tako navodi da su „sve aktivnosti u skladu sa prijašnjim odlukama Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima Predsjedništva BiH“.

Faksimil Programa reformi

A činjenice govore da se neke od prijašnjih odluka institucija, počevši od Predsjedništva, nisu ticale saradnje s NATO-om, već aktivnostima koje bi rezultirale članstvom u Alijansi.

Kako god, u novom Programu reformi stoji da će BiH „nastojati razviti NATO kompatibilnu strukturu snaga u skladu sa zahtjevima i kapacitetima, osiguravajući interoperabilnost sa NATO i partnerskim snagama“. Kada je riječ o budućnosti, oprezno se u oovm programu ističe da je BiH „zainteresovana za daljnji razvoj odnosa sa NATO-om“.

Također u Programu reformi se osim odnosa sa NATO-om izlažu i obaveze BiH u dosadašnjem procesu i to na polju deminiranja, kontrole naoružanja i vojne opreme, upravljanja krizama. Zatim, Program reformi obuhvata i poglavlja poput ljudskih prava, borbe protiv korupcije, borbe protiv organizovanog kriminala, sigurnosti granica, javne diplomatije, odbrambrene reforme, vojne interoperabilnosti, ekonomije, sigurnosnih pitanja itd.

A.Dučić/Fokus.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE