Portal 072info

BiH: Prva po bogatstvu vodom, prva po uvozu vode

Bosna i Hercegovina je prva u regiji, sedma u Evropi kada govorimo o izvorima pitke vode. Uprkos tome, godinama unazad uvozimo enormne količine ovog prirodnog resursa.

Voda ili kako je često nazivaju “nafta 21.vijeka”, jedan je od najzačajnijih resursa u svijetu, piše srbijanski “Blic“…

Sa 9.460 kubnih metara pitke vode po stanovniku, BiH je vodeća u regionu. Ipak, uvozi skoro osam puta više vode, nego što izvozi.

Da paradoks bude veći, najviše uvozi upravo iz susjednih zemalja – Srbije, Hrvatske, Crne Gore.

Za sedam mjeseci ove godine uvezli smo 27 hiljada tona vode. Ukupno smo uvezli 27.400 tona vode u vrijednosti od 13 miliona KM. I to se praktično odnosi na vodu, prirodnu ili običnu vodu, bez dodatka bilo kakvog okusa, arome ili šećera. S druge strane, izvezli smo 14.574 tone, u vrijednosti od 2,5 miliona KM“, kaže Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Stručnjaci navode da je kvalitet bh. flaširane vode daleko ispred one uvozne. Prema nekim procjenama u zemlji ima više od 200 izvora mineralne vode, dok je iskorišteno nešto više od jedan posto.

Prirodnih izvora sa pitkom i čistom vodom ima širom BiH. Jedna od rijetkih oblasti u kojima je BiH bogatija od Njemačke, Francuske, Kine, Japana pa čak i SAD su prirodni vodni resursi. Ono po čemu je BiH još daleko ispred navedenih zemalja, je i zagađenost prirodne sredine.

Na stotiinjak metara od izvorišta gdje je voda pitka, mi imamo već prve priključke kanalizacija. Dok dođe urbano područje mi to zagadimo kanalizacionim vodama i drugim vrstama otpadnih voda koje nemilice ispustamo u rijeke. Imamo i jako mali broj prečistača otpadnih voda“, kazao je Rijad Tikveša iz EKOTIM-a, Udruženja za zaštitu prirodne sredine.

Mnogobrojni prirodni, termalni i sumporni izvori veliki su potencijal za razvoj banjskog turizma, koji je malo iskorišten. Usvajanjem Evropske direktive o vodama, šansa su da se stvari promjene na bolje.

Podijelite članak