BIH: Slučaj opasne bolesti koju prenose komarci

KOMORAC

Dok se bosansko-hercegovački mediji posljednjih mjeseci uglavnom bave slučajevima šuge na prostoru Mostara, daleko od očiju javnosti odvija se prava drama – na liječenje u Sarajevo prebačena je pacijentkinja iz Počitelja sa dijagnozom rijetke bolesti lišmanioze, ukazuje ”Večernji list”.

Bolest prenose komarci, a dok se o virusu Zapadnog Nila ranije pričalo zbog oboljenja u Srbiji, od kojih su neka imali smrtni ishod, lišmanioza je većini nepoznanica.

Opasna bolest postoji na prostoru BiH već 15 godina, slučajevi zaraze su rijetki ali su zato smrtonosni, objašnjavaju stručnjaci.

“Mi smo imali ukupno šest slučajeva posljednjih godina, a posljednji je sada potvrđen u Počitelju. Radi se o ženskoj osobi, a ljekari u Sarajevu su nakon 18 dana potvrdili moju dijagnozu da se radi upravo o toj bolesti”, potvrdio je šef mostarskog Odeljanja za zarazne bolesti Nazif Derviškadić.

Objašnjava da je riječ o izuzetno opasnoj bolesti koja napada koštanu srž i dodaje da je u Hercegovini od evidentiranih šest slučajeva jedan bio sa smrtnim ishodom.

“Važno je da se bolest na vrijeme otkrije i počne sa liječenjem. Činjenica je da se bolest teško otkriva, ali isto tako malo ljekara sumnja na postojanje ove bolesti u Hercegovini. Inkubacija može trajati i do godinu dana, ima simptome slične šugi i zato je pitanje boluju li zaista oni kojima je dijagnostikovana šuga od te bolesti, ili imaju lišmaniozu”, navodi Derviškadić.

Ovakvo alarmantno upozorenje donekle je smirila glavni federalni epidemiolog Jelena Ravlija, istakavši da Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH nema prijavljen nijedan ovakav slučaj, ali da “znaju da se bolest javlja na području Hercegovine”.

Iz prestoničke klinike, u kojoj je trenutno smještena zaražena ženska osoba, bosansko-hercegovačkom izdanju “Večernjeg lista” potvrđeno je da je stanje osobe oboljele od lišmanioze sada zadovoljavajuće i da očekuju potpuni oporavak.

Prenosnici parazita – bičar lišmanija – sa zaražene životinje (najčešće psa ili lisice) na čovjeka su komarci iz roda Culicoides, od kojih se možemo zaštititi uobičajenim repelentima.

Na mjestu uboda nastaju hronične promjene na koži u obliku čira, koji zatim spontano zacijeli u vidljivi ožiljak. U tom slučaju, moguće je da ljekar propiše antibiotike, a da uopšte ne posumnja na lišmaniozu. Jako ju je teško dijagnostikovati pa zna promaći i ljekarima i ubodenoj osobi. U slučaju da se pacijent duže vrijeme osjeća loše, ima visoku temperaturu, promjene u krvnoj slici, treba posumnjati na simptome lišmanioze.

Tanjug

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE