Portal 072info

BIH Smanjen broj ubistava i drugih krivičnih djela, povećane koruptivne aktivnosti

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema Informaciji Ministarstva sigurnosti u kojoj su sublimirani pokazatelji svih policijskih i sigurnosnih agencija u BiH, registrirano je ukupno 22.874 izvršilaca krivičnih djela u 2015. godini, što je smanjenje u odnosu na 2014. godinu, kada je registrirano 25.998.

 

Registrirano je 31.009 krivičnih djela te je u odnosu na 2014. godinu došlo do smanjenja. Od toga je 18.000 krivična djela protiv imovine, prenosi bh. novinska agencija Patria.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Neznatno je smanjen broj krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom droga u BiH. Smanjen je broj maloljetnih izvršilaca krivičnih djela.

Registriran je 1.561 slučaj krivičnog djela protiv života i tijela. Koeficijent rasvijetljenosti ovih krivičnih djela u Republici Srpskoj iznad 95 posto, a u Federaciji BiH 90 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Došlo je do povećanja korupcijskih djela te je 2015. godine zabilježeno 723 ovakvih djela.

Nadležni organi u BiH poduzeli su niz mjera i akcija u vezi s tri teroristička napada, koja su izvedena u BiH. Podneseno je 20 izvještaja protiv 31 poznate i jedne nepoznate osobe za krivična djela terorizma i srodna djela. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) podnijela je četiri izvještaja protiv 18 fizičkih i 10 pravnih lica te jednu dopunu izvještaja protiv tri fizička i dva pravna lica koja se sumnjiče za pranje novca i druga krivična djela.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U oblasti granične sigurnosti i kretanja i boravka stranaca evidentirano je 3.009 prelazaka, odnosno pokušaja prelaska preko državne granice za 1.270 osoba za kojima su nadležni organi raspisali potjernice, mjere zabrane prelaska državne granice ili sigurnosno interesantnih osoba, što je za l6,04 posto više u odnosu na godinu ranije.

U ilegalnom prelasku državne granice otkriveno je 179 osoba ili 5,29 posto manje u odnosu na prethodnu godinu, od kojih su 133 osobe otkivene prilikom ilegalnog ulaska u BiH, a 46 osoba prilikom ilegalnog izlaska iz BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istovremeno, za 2.432 stranca nije dozvoljen ulazak u BiH jer nisu ispunjavali uvjete propisane Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu, što je povećanje od 22,4 posto u odnosu na 2014. godinu.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija