BiH strahuje od antraksa

Foto: Adis Alić/ILUSTRACIJA
Podijelite vijest

U poplavama je u proteklih sedam dana u BiH poginulo 20 osoba, potvrdili su ministri zdravlja oba entiteta.

Još jučer imamo potvrđenu smrt tri osobe u FBiH od posljedica utapanja – kazao je ministar zdravlja FBiH Rusmir Mesihović, dok je ministar zdravlja RS Dragan Bogdanić potvrdio da je u tom entitetu smrtno stradalo 17 osoba. Najviše je poginulih s područja Doboja gdje se utopilo devet osoba, od čega su njih pet bili starci u devetoj deceniji života koji nisu uspjeli na vrijeme da se evakuišu.

Ministri su istakli da je sada najvažnije preduzeti mjere kojima bi se sprečilo izbijanje zaraza, kao i da sada nema takvih pojava, ali je situacija “epidemiološki nesigurna”.

Veterinarski fakultet Sarajevo formirao je krizni štab i aktivirao svoju veterinarsku službu koja djeluje u sastavu Federalne uprave Civilne zaštite.

– Stručni tim Veterinarskog fakulteta obilaziće ugrožena i pogođena područja i predlagati konkretne mjere – rekao je dekan tog fakulteta Nihad Fejzić.

Od bolesti koje prijete stanovništvu, ali i životinjama, Fejzić napominje antraks čije su spore, kojih i inače ima u tlu, sada rasute svuda. One su smrtonosne, kako za životinje tako i za ljude i sada su tamo gdje ih nikad nije bilo niti bi ih trebalo biti.

Vakcinacija

Hitno je potrebno vakcinisati sve životinje kako bi i one bile imune i kako antraks ne bi prenjele na ljude.

Dezinfekcija

Na stotine krupne i sitne stoke pluta po seoskim poplavljenim dvorištima i farmama. U toku je dezinfekcija i uklanjanje leševa životinja.