Portal 072info

BiH: Svaki mjesec troje maloljetnika ode od kuće: Zbog čega se adolescenti odlučuju na ovaj korak?

Screenshot 1 1717
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nestanak od kuće trinaestogodišnje Aiše Hamzić iz Živinica i dvodnevna potraga dali su rezultata, djevojčica se vratila kući i u stabilnom je stanju. Zabrinjavajući je podatak da je u TK, u toku ove godine prijavljeno 35 slučajeva nestanka. Od toga su 24 osobe maloljetne. Zbog čega se najčešće adolescenti odlučuju na ovakav korak?

Od početka ove godine u TK, svaki mjesec troje maloljetnika ode od kuće. Za dvije osobe je potraga i dalje otvorena, jedno lice je maloljetno, a jedno punoljetno. Ove godine prijavljen je nestanak 35 osoba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
“U 24 slučaja radi se o maloljetnim licima, a u 11 o punoljetnim. Odmah po zaprimanju prijave poduzimaju se sve potrebne mjere i aktivnosti od strane policijskih službenika na pronalasku lica, za navedenim licima raspisuje se i operativna potraga. Moram spomenuti da ima slučajeva da se za jedno te isto lice tokom jedne godine više puta zna prijaviti nestanak.”

Sociolozi smatraju da je više razloga za ovu pojavu ali i da sve počinje od porodice.

“Porodica kao najvažniji sigurno je ključni element zašto se mladi ljudi odluče da odu, tu je nedostatak komunikacije, nedostatak razgovora o bitnim suštinskim problemima, koje mlade osobe danas imaju.”

Ljubavni problemi, problemi u školi, neimaština, sve se ovo može biti okidač da dijete pobjegne od kuće. Važna karika u svemu su i društvene mreže, koje su mač sa dvije oštice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
“Tehnologija i društvene mreže čine svoje pa to roditelji teže mogu pratiti. Udaljavaju se od kuće i djeca čiji roditelji nemaju mnogo vremena da im posvete neku dužnu pažnju. Najbolje bi bilo da roditelji pokušaju da prate djelatnost djece na društvenim mrežama, ne da im zabranjuju jer to može kontraproduktivno da bude, upravo ako se jedan takav kontakt preko društvene mreže zabranjuje to može biti razlog da neko ode od kuće.”

Vukadinović navodi da roditelji moraju sa djecom razgovarati o svemu, razgovor je temelj za odnos koji će biti izgrađen na obostranom povjerenju.

Roditelji, pogotovo u tim rovitim porodicama koje su rizične, ne mogu shvatiti da dijete koliko god godina imalo, ono ima svoje dostojanstvo i svoj ponos i to se ne smije rušiti. Ako se to naruši onda nastaju i mnogo teži problemi nego što je udaljavanje na određeno vrijeme od kuće“, ističe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U jednom slučaju iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli, jedna osoba je nestala čak devet puta u toku ove godine. Njen nestanak i danas je aktivan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

OKanal

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Maloljetnici sve češće odlaze od kuće: Avanturizam i porodični problemi glavni razlozi

072info.com

BIH: Porodicama koje dobiju treće i svako naredno dijete pripada 1.500 maraka naknade

072info.com

Svi učenici u Tuzlanskom kantonu se vraćaju u školske klupe, ministarstvo osmislilo način rada

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)