tema euro3 e1622642465908
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava
Kurbani 2021

Bivša država Jugoslavija iza sebe je u dokumentu jednog vremena ostavila i 27 evrovizijskih muzičkih takmičenja. Bila je to jedina komunistička država koja se takmičila za najbolju pjesmu Evrope.

Totalni debakl

Šlagerski debi je otvorila 1961. godine Ljiljana Petrović sa pjesmom „Neke davne zvijezde“. Godinu kasnije Jugoslaviju je predstavljala Lola Novaković, potom Vice Vukov, Sabahudin Baho Kurt, pa opet Vice Vukov 1965. godine, Berta Ambroz, pa Lado Leskovar. Bivšu državu 1968.

Godine su predstavljali trubaduri, potom „Ivan i 3M“, pa Eva Stršen, Kićo Slabinac, Tereza Kesovija sa pjesmom „Muzika i ti“, Zdravko Čolić 1973. sa pjesmom „Gori vatra“,potom “Korni grupa” sa Zlatkom Pejakovićem, grupa „Pepel in kri“ iz Slovenije. Ismeta Dervoz sa “Ambasadorima” je 1976. godine nastupila sa pjesmom „Ne mogu skriti svoju bol“ nakon kojeg se Jugoslavija povukla iz takmičenja pet godina.

Na Evroviziju se vraća 1981. godine sa Vajtom i pjesmom „Lejla“, godinu kasnije „Aske“. Danijel Popović je sa pjesmom „Đuli“ osvojio četvrto mjesto da bi 1984. godine Izolda Barudžija i Vlado Kalember sa pjesmom „Ćao amore“ izazvali skandal sa svojim provokativnim i slobodnijim spotom koji Turska čak nije htjela ni reprodukovati. Godinu kasnije, 1985. Jugoslavija se nije takmičila zbog godišnjice Titove smrti a onda je 1986. Doris Dragović pjevala “Željo moja”, pa “Fosili” koji su također, kao Danijel i Lola, osvojili četvrto mjesto sa pjesmom „Ja sam za ples“. Potom “Srebrena krila” 1988. i konačno 1989. godine zadarska grupa „Riva“ sa pjesmom „Rock me baby“ dovodi Eurosong prvi put u Jugoslaviju.

Tajči sa pjesmom “Hajde da ludujemo” predstavlja zajedničku državu 1990. Godine da bi godinu kasnije, 1991. godine Bebi Dol predstavila Jugoslaviju sa pjesmom „Brazil“ koja je doživjela totalni debakl ne samo zbog pjesme, nego i zbog ekscentričnog i šarolikog imidža koji će kasnije tek da bude u trendu. Godine 1992. takmiči se bez Slovenije i Hrvatske Ekstra Nena koja predstavlja okrnjenu Jugoslaviju sa pjesmom „Ljubim te pesmom“. Jedna epoha je tada okončana, epoha socijalističke skromnosti i u odijevanju i u muzičkom šlagerskom izrazu.

A onda na Eurosong odlaze jugoslovenske bivše republike, svaka za sebe i svaka za sebe šalje svog predstavnika. BiH je sa pjesmom „Sva bol svijeta“ 1993. godine poslala Muhameda Fazlagića Fazlu. Godinu kasnije otišli su Alma & Dejan, potom Davorin Popović, pa Amila Glamočak, ponovo Alma Čardžić Bosnu predstavlja sa pjesmom „Goodbye“ iza kojeg takmičenja slijedi pauza do 1999. kada Dino and Beatrice predstavljaju Bosnu s pjesmom „Putnici“.

Ponovo je uslijedila pauza, do 2001. godine kada pjesma „Hano“ i Nino Pršeš predstavljaju BiH. Potom ide Maja Tatić, pa Mija Martina Barbarić, Deen, Feminem. Onda 2006. godine Hari briljira sa “Lejlom“ na trećem mjestu. Marija Šestić 2007. pa Elvir Laković Laka, Regina, Vukašin Brajić. Dino Merlin sa pjesmom “Love in rewind“ kada osvaja šesto mjesto, potom Maja Sar. A Dalal, Deen, Ana Rucner i Jala Brat sa pjesmom „Ljubav je“ nisu ušli čak ni u finale.

Dodatni troškovi

Od tada pa sve do ovogodišnjeg Eurosong takmičenja, BiH ne šalje svoje predstavnike, posljednji put se takmičila 2016. godine. A razlog je sankcija pod kojom je Javni servis. Naime, prema evropskoj radio difuznoj uniji naš javni emiter ima ogroman dug u iznosu od šest miliona švicarskih franaka.

I sve kad bi EBU izmirivanje dugova na neki način nadoknadili i kompenzirali novac, za finansiranje samog učešća su potrebni dodatni troškovi od pola miliona maraka. Sponzora za tako visoku cifru je teško naći pa smo tako ostali uskraćeni za učešče na najvećem evropskom muzičkom takmičenju, a narod za još jedan mio događaj koji bi iole napunio baterije patriota.