Portal 072info

BiH veliki potencijal kao tržište halal ishrane

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Završena je 8. investicijska konferencija Sarajevo Business Forum, koja je okupila 1.700 učesnika iz 30 svjetskih zemalja. Amer Bukvić, direktor BBI banke koja tradicionalno organizuje Sarajevo Business Forum, istakao je 25 posto više kompanija ugostili su domaćini ove, u odnosu na prošlu godinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Drugi dan Sarajevo Business Foruma u fokusu ekonomsko povezivanje Azije i Jugoistočne Evrope! A pričalo se i o modernizaciji drugospomenute regije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Zatupnica u Parlamentu Malezije, jedna od panelista ističe: Bosna i Hercegovina je veliki potencijal kao tržište halal ishrane; možda i prozor u Evropu!

“To je tržište koje raste, jer halal ima veliki potencijal i ne samo u muslimanskoj zajednici, već u cijelom svijetu. Svi žele imati biznis u halal industriji. U Maleziji nastojimo kreirati međunarodno čvorište halal ishrane. To možemo sa Bosnom i Hercegovinom. Upravo Bosna i Hercegovina može biti prozor u Balkan, kada je u pitanju halal industrija”, kazala je Noraini Ahmad, zastupnica u Parlamentu Malezije, učesnica SBF-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

A tržište je došla ispitati i delegacija Bahreina. Mogle bi se smiješiti nove investicije iz ove zemlje zaljeva:

“Ovdje predstavljamo delegaciju Bahreina, trgovinsku komoru i različite biznismene Bahreina. Mi smo tu da vidimo kakav je potencijal za investiranje u BiH. Sakupljamo informacije o primjenjivim projektima, kako bi naši biznismeni investirali”, otkrio je Muhamed Al Musawi, predstavnik delegacije Bahreina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oni koji su već investirali, nisu se pokajali, barem ako je suditi prema direktoru Malak grupaciji. Drvna industrija u Donjem Vafuku zapošljava preko 200 ljudi; vlasnik investirao u hotel i u nekretnine, ali to je samo zagrijavanje.

“Doista savjetujem drugim biznismenima da dođu i da investiraju, pogotovo u hotelijerstvo. Nema dovoljno hotela sa 5 zvjezdica. Treba investirati i u poljoprivredu, zbog lokacije ove zemlje. Uostalom, blizu je Bliskom Istoku, tako da možemo toliko toga eksportovati”, istakao je Saud Al Anadi, vlasnik Malak grupacije.

Za BiH moguća je i nova, obrazovna investicija

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Shvatili smo da postoji prilika da raste grana ugostiteljstva i turizma. Razgovarali smo sa Univerzitetom Sarajevo upravo radi osnivanja fakulteta za ugostiteljstvo i turizam”, dodao je Zabid Abdul Rašid, Univerzitet Tun Abdul Razak, Malezija.

A ruke bi mogli trljati i domaći poduzetnici.

“Mogu reći na našem današnem primjeru, da smo dobili upit organizatora da nas uvežu sa potencijalnim zainteresiranima, zbog jednog našeg projekta”, kazao je Hadžiselimović Eldin, generalni direktor ASA grupacije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najzanimljivije bit će sutra kada će potencijalni investitori zajedno sa predstavnicima Privredne komore BiH posjetiti neke od lokacija na kojima će se moći investirati, čime će okončati 8. Sarajevo Biznis Forum, upamćen po motu “jedan region, jedna ekonomija”.

N1


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME