BiH za osam mjeseci potrošila 104 miliona KM na uvoz struje

struja
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zbog loših hidroloških uslova, ali prije svega rasta cijena na tržištu, bosanskohercegovački uvoz električne energije veći je za 85% u periodu januar-august  nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, BiH je za osam mjeseci ove godine uvezla električne energije u vrijednosti 104,4 miliona KM. Samo u augustu uvoz je iznosio 29 miliona KM.

Količinski BiH je na mjesečnom nivou u drugom kvartalu uvezla 884 GWh sati električne energije. U istom periodu prošle godine uvoz je bio manji za 42 GWh i iznosio je 842 GWh.

Na veći uvoz ove godine dijelom su uticale loše hidrološke prilike zbog dugotrajnog sušnog perioda uslijed čega je smanjena proizvodnja u hidroelektranama koja je morala biti nadomještena kroz uvoz.

Većoj vrijednosti izvoza najviše je doprinijela skuplja električna energija ove godine, koja je vrijednosno povećala uvoz i izvoz električne energije. No, eksplozivan rast cijena struje na evropskim berzama dogodio se septembru, što će se odraziti u statistčkim podacima koji će uslijediti za naredne mjesece.

Izvoz električne energije bio je za osam mjeseci ove godine 474,6 miliona KM i veći je za 39 posto nego lani.

Rast cijena električne energije na svjetskom tržištu ali i veća potrošnja u odnosu na prošlu godinu sa oporavkom privrede od prošlogodišnjeg izbijanja pandemije doprinijela je dobrim rezultatima elektroprivrednih preduzeća u ovoj godini.

Elektroprivreda BiH ostvarila je u prvom polugodištu neto dobit od 45,3 miliona KM, EP HZHB od 20 miliona KM, a ERS od 35 miliona KM.

GODISNJICA
MARKETING