Portal 072info

BiH: Ženi progorjele pantalone od dezinfekcijskog sredstva na ulazu u tržni centar

59a0aee8c18e0481638e911d3cf4da76
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Obavezna dezinfekcija ruku na ulazu u tržne centre, prodavnice, općenito zatvorene prostore, je mjera koja je na snazi od početka pandemije u našoj zemlji. 

Kako vrijeme odmiče građani se pitaju koji je sastav dezinfekcionih sredstava koja moraju koristiti pri ulasku u zatvoreni prostor. Kakav je njihov kvalitet, šta se miješa u takva sredstva, da li to iko kontroliše?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naime, redakciji Faktora se obratila zabrinuta žena koja je po dolasku kući primijetila da su joj pantalone izgorene na mjestu gdje je kanulo dezinfekciono sredstvo nakon što ga je koristila za ruke.

Vidljiva oštećenja na hlačama

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Bila sam u jednom od tržnih centara u Sarajevu i miris dezinfekcionog sredstva je bio vrlo čudan, kao da je sama varikina. Kod upotrebe nekoliko kapi mi je kanulo na pantalone. Kada sam došla kući bila su vidljiva oštećenja na hlačama, ma progorene. Nije mi bilo dobro, jer kako je onda štetno za ruke, cjelokupan organizam? Tada sam se zapitala šta se miješa u takva sredstva, jer vjerovatno mnogi ne koriste originalna pakovanja. Nakon toga više nigdje ne koristim dezinfekciona sredstva koja se koriste na ulazima. Imam svoja, provjerena – ispričala nam je.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su nam kazali da je tokom inspekcijske kontrole zatvorenih prostora obavezna provjera postojanja sredstava za dezinfekciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u BiH u nadzorima se kontroliše i deklaracija, kao lična karta proizvoda, gdje se utvrđuje da li je proizvod urednog roka trajanja i da li je njegova manipulacija u skladu sa preporukom proizvođača. U slučaju ako bi se zateklo dezinfekciono sredstvo bez deklaracije, a što do sada nije utvrđeno, poduzele bi se mjere zabrane upotrebe takvog proizvoda – pojašnjava nam Vildana Brdarić, stručni savjetnik za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Sredstva na bazi hlora

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ona je dodala:

“Nerijetko se zatiču dezinfekciona sredstva presuta u manje ambalaže, ali inspektori u tim slučajevima obavezno provjeravaju deklaraciju na pakovanju iz kojeg je nasuto (npr. kanisteri). Kod dezinfekcionih sredstava na bazi hlora, čija priprema je razmućivanjem u određenoj koncentraciji, inspektori provjere osobe kojima su ti poslovi povjereni, kako bi utvrdili da li oni posjeduju potrebna znanja, koja trebaju imati za obavljanje povjerenih im radnih zadataka”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Objašnjava da u slučaju kontakta sredstava na bazi hlora sa tamnim tkaninama može doći do izbjeljivanja ili oštećenja tkanine, ako je jača koncentracija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Faktor

Podijelite članak
  • 20
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Hrvatski kardiolog: Kod nekih pacijenata covid-19 je ostavio posljedice na srce

072info.com

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info.com

Turizam će i nakon korona-krize biti velika prilika za bh. ekonomiju

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)