”Bijeli hljeb” – nezarađena plata koje funkcioneri ne žele da se odreknu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U toku je konstituiranje vlasti na državnom, entitetskim i kantonalnim nivoima, kao i Brčko distriktu. Jedan broj političara ostaje u skupštinskim klupama, a svi oni koji odlaze imaju pravo na takozvani „bijeli hljeb“, odnosnu mjesečnu naknadu u iznosu od tri hiljade maraka. Državni i federalni funkcioneri imaju pravo na ovu privilegiju godinu nakon isteka mandata – funkcioneri u Republici Srpskoj, Zapadnohercegovačkom kantonu, te savjetnici u Federaciji Bosne i Hercegovine pola godine. 


Predsjednici, premijeri, poslanici, ministri, njihovi zamjenici i savjetnici i nakon što im je prestao mandat nastaviće primati platu od tri hiljade maraka, zavisno da li su obavljali dužnost na državnom ili entitetskom nivou, u narednih šest mjeseci ili godinu dana. Na ovu naknadu zvanu „bijeli hljeb“ imaju pravo čak i ako su smijenjeni ili ako su na funkciji proveli samo jedan dan.

Da „bijeli hljeb“ treba ukinuti smatra i novinar portala „Kapital“ Darko Momić koji godinama u svojim tekstovima ukazuje na ovu društvenu anomaliju. Slično misle i u realnom sektoru.

DARKO MOMIĆ, novinar portala Kapital

„Smatram da je takozvani “bijeli hljeb” jedna sramna privlegija u vremenu u kom živimo i da bi to pravo trebalo da imaju eventualno narodni poslanici koji po isteku mandata nemaju zamrznuto radno mjesto, nemaju gdje da se vrate“.

SAŠA AČIĆ, ravnatelj Udruge poslodavaca RS 

„Kada dođe do otpuštanja radnika u privredi otkazni rok je 30 dana i poslije toga se utvrđuje određeni iznos otpremnine koji je značajno manji, a moramo naglasiti da se radi o ljudima koji itekako rade na svojim radnim mjestima“.

U javnoj kuhinji koju vodi banjalučki humanitarac Miroslav Subašić svaki dan u redu za onaj pravi hljeb i obrok stoje stotine ljudi. Kaže da mu nije jasno kako neko uopšte može da koristi takozvani “bijeli hljeb” i da je krajnje vrijeme da se ukine ova privilegija.

MIROSLAV SUBAŠIĆ, Humanitarna organizacija “Mozaik prijateljstva”

„Mora postojati neko da to pokrene.Mislim da savjest nam neće dozvoliti da taj hljeb uzmemo sebi već naprotiv da pomognemo da u javnim kuhinjama ima dovoljno hljeba za sve“.      

Novoizabrani poslanik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milan Petković predlagao je u Narodnoj skupštini RS ukidanje bijelog hljeba. Njegov prijedlog odbili su i pozicija i opozicija. 

MILAN PETKOVIĆ, novoizabrani zastupnik Ujedinjene Srpske u ZD PSBiH 

„Moj je stav da to pravo treba da traje najduže 30 dana, odnosno mjesec dana, da se jednostavno ljudi kojima je istekao mandat pokušaju snaći do imenovanja na novu funkciju. Svaki političar koji je izabran na mandat on ima otkazni rok 4 godine i mora tako da ga shvati“.

Pravo na „Bijeli hljeb“ ukinuli su Sarajevski, Tuzlanski i Unsko-sanski kanton. Procedura za ukidanje pokretane su i na ostalim nivoima vlasti, ali razumjevanja barem do sada nije bilo. Treba istaći i da je mali broj funkcionera odbio da uzme ili je uzeo ovu naknadu pa je usmjerio u humanitarne svrhe. Međutim 95 odsto funkcionera se nije odreklo „bijelog hljeba“ niti se zapitalo koliko je to etično i prihvatljivo u ovom trenutku.

BHRT