Bijeli luk je najbolji saveznik u očuvanju zdravlja srca

Screenshot 4 68
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Opće je poznata činjenica da bijeli luk donosi brojne blagodati za naše zdavlje, međutim, magazin Mind Body Green ističe kako je bijeli luk jedna od najcjenjenijih namirnica kada je riječ o zdravlju srca.

Bijeli luk je prije svega poznat po dvije stvari – čini da kuhinja miriše kao restoran s pet zvjezdica i da naš dah miriše potpuno suprotno od kuhinje.

Iako su njegove aromatične osobine prilično poznate, zdravstvene blagodati koje donosi organizmu su brojne, a preporučuju ga i kardiolozi.

Prema Stevenu Gundryju, kardiologu i instruktoru u Functional Nutrition Coaching, bijeli luk je jedna od najcjenjenijih zdravih namirnica kada je riječ o sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.

Interesantno je to što su neke od blagodati ukorijenjene u “probavnim” prednostima ovog povrća. Bijeli luk je bogat probiotičkim vlaknima koja su neophodna za procvat dobrih bakterija u crijevima.

Prema istaživanju objavljenom u “Journal of Cardiovascular Disease Research”, dokazano je da probiotici upravljaju holesterolom u krvi, smanjujući njegovu proizvodnju, razgrađujući žučne kiseline u jetri, pa čak i koristeći višak holesterola kao izvor prehrane.

Druga istraživanja sugerišu da ne samo da je bijeli luk sjajan probiotik, već ima i antibakterijska svojstva, a jedući bijeli luk smanjujete i naslage u arterijama.

Teorija bolesti srca navodi da bi izloženost određenim zaraznim agensima, poput virusa, bakterija i parazita, mogla dovesti do nakupljanja plaka u krvnim žilama i na kraju bolesti koronarnih arterija.

Međutim, budući da bijeli luk sadrži protuupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva, konzumiranjem ove namirnice možete smanjiti rizik od razvoja infekcije, a time i rizik od razvoja srčanih problema.

Istraživanja potkrepljuju teze o povezanosti konzumiranja bijelog luka i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, a kardiolozi tvrde da snimci pacijenata koji su konzumirali ovu namirnicu, a za koje bi pretpostavili da će imati nakupine plaka, pokazuju da uopće nemaju naslaga u krvnim žilama.