Bijes u Njemačkoj: Zašto je zakazao sistem upozoravanja na poplave!?

grad schuld njemacka poplave foto epa epe

Prve naznake da se sprema katastrofa Njemačkoj su upućene devet dana uoči izlijevanja rijeka, rekla je britanska hidrologinja.

Sistem uzbunjivanja u slučaju elementarnih nepogoda u Njemačkoj našao se u ponedjeljak na udaru kritika zbog prekasnog upozoravanja građana tokom poplava koje su prošle sedmice pogodile zapadne dijelove Njemačke, piše Jutarnji list.

“Kad je u pitanju zaštita od katastrofa, u istoj smo mjeri loše pripremljeni kao što je to bio slučaj i s pandemijom”, rekao je glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za zdravstvena pitanja Karl Lauterbach dnevniku Rheinische Post.

On je izjavio kako se Njemačka mora bolje pripremiti na ovakve slučajeve jer će u budućnosti biti “i više pandemija i više katastrofa” poput ove koja je prošle sedmice pogodila Njemačku.

Političar opozicione Liberalno-demokratske stranke (FDP) Michael Theurer govori o “potpunom kolapsu sistema za uzbunjivanje” i ukazuje na to da su njemačke vlasti danima prije obilnih kiša bile upozoravane na mogućnost izlijevanja rijeka iz korita.

“Pravovremena upozorenja meteorologa nisu prenesena stanovništvu i tu su zakazale kako vlasti tako i javni medijski servis”, rekao je Theurer.

Rasprava u Njemačkoj se rasplamsala nakon što su britanski mediji prenijeli izjave nekih stručnjaka koji su rekli kako je Njemačka od europskih institucija bila višestruko upozoravana na dolazak ogromnih količina padavina.

Britanska hidrologinja i jedna od autorica Europskog sistema za upozorenje od poplava (Efas) Hannah Clocke rekla je kako je Njemačka 24 sata uoči izlijevanja rijeke Ahr bila upozorena na tu mogućnost.

Kasnije je upravo u ovom području poginulo više od 100 osoba.

Ekstremno nevrijeme

“Prve naznake da se sprema katastrofa Njemačkoj su upućene devet dana uoči izlijevanja rijeka, a 24 sata prije Njemačka je dobila precizne podatke gdje će doći do poplava”, rekla je Clocke za Sunday Times.

Ona je i za njemački javni servis ZDF izjavila kako je Njemačka bila upozorena, ali da je očito došlo do “pucanja lanca upozorenja koja na kraju nisu dospjela do građana”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, jedne od dviju pokrajina najteže pogođenih poplavama, priznalo je da je već prošloga ponedjeljka, dva dana prije poplava, imalo saznanja o “ekstremnom nevremenu” koje se nadvija nad pogođenim područjem.

Voditelj Saveznog ureda za zaštitu građana i pomoć u slučaju katastrofe Armin Schuster se branio od kritika i ustvrdio kako je “infrastruktura uzbunjivanja” funkcionirala na nivou komunikacije između saveznih i lokalnih vlasti.

Mreža sirena

“Mi smo preko naših aplikacija i medija izdali više od 200 upozorenja”, rekao je Schuster.

On je istovremeno izjavio kako nije moguće s preciznošću reći na kojim mjestima bi se rijeke mogle izliti.

Schuster se založio za to da se u sistem uzbunjivanja ponovo uključi i mreža sirena koje bi funkcionirale i u slučaju kad, kao što je bio slučaj prošle sedmice kolabiraju mobilne telekomunikacijske mreže.