Bill Gates: Naredni virus mogao bi biti ‘deset puta ozbiljniji’

Screenshot 2 1 7

Milijarder i filantrop Bill Gates upozorava da bi neka buduća pandemija mogla biti “deset puta ozbiljnija” i zagovara razvijanje “megadijagnostičke platforme”, sa kojom bi se, brzo i jednostavno, moglo testirati do 20 odsto svjetske populacije – i to sedmično.

Gates ocjenjuje da čovječanstvo trenutno nije spremno za nekontrolisano širenje još opasnijeg virusa.

U razgovoru za njemačke medije, čiji su dijelove objavljuje internet stranica “Entrepreneur“, Gates je izrazio nadu da će se situacija, ipak, promijeniti tokom sljedećih godina, čemu će doprinijeti i dalji napredak nauke i tehnologije.

On vjeruje da će ljudi, osim epidemioloških znanja koja su stekli tokom pamdemije korone, moći da iskoriste sve prednosti lijekova, testiranja i vakcina.

Gates procjenjuje da prije pet godina ljudi ne bi bili u stanju da tako brzo razviju vakcine, što dovoljno govori o velikom napretku nauke posljednjih godina.

Američki milijarder poziva na poštenu distribuciju vakcina.

On vjeruje da postoje načini da se u budućnosti spriječi ili brže zaustavi izbijanje pandemije, ali za tako nešto treba uložiti jako velike svote novca.

Gates smatra da je potrebno udvostručiti ulaganja u istraživanje i razviti neke potpuno nove tehnologije koje još ne postoje.