„Bingo“ tuži „Ceste FBiH“ zbog Vranduka

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zbog sanacije tunela Vranduk, odnosno svakodnevnog kolapsa u saobraćaju i kilometarskih kolona u kojima se čeka satima, zbog čega privrednici trpe ogromne štete, oni su već pokrenuli tužbe protiv nadležnog preduzeća „Ceste FBiH“.  

Kako nezvanično saznajemo, tužbu sprema i jedna od najvećih bh. kompanija, „Bingo“. Na taj način pokušat će nadoknaditi gubitke nastale zbog čekanja u kolonama. Prema računici privrednika, štete se mjere u milionima maraka. A za primjer dali su kamion s cisternom ili hladnjačom koji, ako čeka sat u koloni, pravi štetu od 200 maraka.

Dnevna šteta

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović kazao je da ima informaciju da upravo „Bingo“ priprema tužbu. 

– Znam da im u tome pomaže ugledni sarajevski advokat – navodi Smailbegović.

On je ranije kazao za naš list da se dnevna šteta po privredu procjenjuje na skoro milion maraka te da će tužbom tražiti da im se taj novac nadoknadi. Radovi će trajati godinu, pa je moguće da će privrednici potraživati desetine miliona KM za štetu.

Imamo saglasnosti

S druge strane, Ljubo Pravdić, direktor „Cesta FBiH“, kazao je da nemaju nikakve informacije o bilo kakvim tužbama povodom rekonstrukcije tunela Vranduk.  

– Mi imamo sva odobrenja za rekonstrukciju i saglasnost Vlade na plan poslovanja u kojem stoji rekonstrukcija tunela Vranduk, jer je ona bila neophodna radi sigurnosti svih učesnika u prometu. Mi samo radimo posao, što je i predviđeno zakonom o cestama. Nikoga ne možemo spriječiti da nas tuži, ali isto tako treba uzeti u obzir neophodnost rekonstrukcije, jer da nismo pristupili rekonstrukciji, bile bi posljedice za učesnike u saobraćaju – kazao je Pravdić za „Avaz“.  

Obnova tunela Vranduk traje od novembra prošle godine.  

AVAZ