Portal 072info

Bivši borci ponovo blokirali saobraćajnice i četiri granična prelaza

Zbog protesta građana, obustavljen je saobraćaj na graničnim prijelazima Doljani, Orahovlje, Crveni Grm, Bijača, kao i dionice M-5 Vitez – Travnik (na ulazu u Travnik) i M-17 Žepče – Zenica u mjestu Želeća.

Bivši borci blokirali su saobraćaj na magristralnom putu M-17 Zenica-Žepče u mjestu Želeća, na magistralnom putu M-5 Vitez-Travnik, na ulazu u Travnik, kao i na petlji Šićki Brod.

Saobraćaj je obustavljen i na graničnim prelazima Doljani, Bijača, Crveni Grm i Orahovlje.

Članovi Udruge zaboravljenih branitelja-boraca BiH, u prošlu srijedu, su također, blokirali granične prelaze s Hrvatskom zbog nepoštivanja dogovora u vezi uvrštavanja rezolucije branitelja na dnevni red sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Oni su nakon nekoliko sati protesta pustili saobraćaj i najavili nove i radikalnije proteste ako se do ponedjeljka ne ispune njihovi zahtjevi.

– Ako se u ponedjeljak do podne ne ispune zahtjevi branitelja i ne usvoji rezolucija koja će riješiti problem svih branitelja koji su stvarali državu, bez obzira kojoj su vojsci pripadali, slijede blokade svih graničnih prijelaza, centrala zgrada HDZ-a i SDA- koje su odgovorena za ovo stanje, te obiteljskih domova političara na vodećim funkcijama – rekao je predsjednik “zaboravljenih branitelja” Zapadnohercegovačkog kantona i član Vijeća branitelja u Federaciji BiH te jedan od potpisnika rezolucije branitelja Vlado Marušić prije deblokade graničnog prijelaza Bijača, gdje su bivši borci i branitelji uz transparente i zastave čak ležeći po putu svojim tijelima stvarali blokadu saobraćaja.

Podijelite članak