Bivši predsjednik Perua kažnjen zbog vakcinisanja preko reda

unnamed file
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Peruanski kongres izrekao je zabranu Viskari, koji je državu vodio od 2018. do 2020., nakon što je pred kraj prošle godine dobio vakcinu protiv koronavirusa kineskog proizvođača “Sinopharma”.

Viskara neće moći preuzeti mjesto u parlamentu koje je osvojio na izborima prošle sedmice. Vakcinu je primio dok je još bio predsjednik. Osim Viskare, zabranu na godinu dobila je i bivša ministrica vanjskih poslova Elizabet Astete (Elizabeth) te bivša ministrica zdravstva Pilar Maseti (Mazzetti) na osam godina.

Gotovo 500 političara, dužnosnika i državnih službenika umiješano je u skandal oko vakcinisanja. Optuženi su da su se pregurali preko reda da dobiju vakcinu, no oni tvrde da su dobrovoljno sudjelovali u kliničkim ispitivanjima za vrijeme testiranja vakcina.

Svijet Novi predsjednik Perua, Martin Viskara, položio zakletvu 23.03.2018 u 23:49 U slučaju Martina Viskare, sveučilište koje je odgovorno to je izričito opovrgnulo. Viskaru su zastupnici opozvali prošle godine zbog korupcije, što je on stalno negirap. Za vrijeme predsjedničkog mandata više puta se sukobljavao s parlamentom. Optužio je zastupnike da potkopavaju njegove antikorupcijske napore. Oko polovine peruanskih zastupnika pod istragom je zbog različitih razloga.