Screenshot 2 46
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 13, 2021 @ 9:50
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Bivši šef izraelske obavještajne službe Mossad Yossi Cohen govorio je na današnjoj diplomatskoj konferenciji u Jerusalemu o iranskom nuklearnom programu te je poručio kako ne vjeruje da Iran još uvijek posjeduje tehnologiju koja će isporučiti nuklearno naoružanje.

Iako iranski zvaničnici tvrde kako se bliži dan kada će se ova zemlja moći pohvaliti nuklearnim naoružanjem, Cohen ističe kako Iran nije ni blizu toga.

“Mislim da Iran, do današnjeg dana, nije ni blizu nabavke nuklearnog oružja. To je posljedica dugogodišnjih napora velikih svjetskih sila”, rekao je Cohen.

Također, Cohen je rekao kako je razlog za to prije svega činjenica da Iran ima sve manje podrške od drugih zemalja za aktivnosti vezane za razvoj nuklearnog programa.

“Pozicija Irana je slabija jer trenutno ova država ima manju podršku u onome što radi nego što je to bio slučaj u prošlosti. Međutim, ako Iran nekada razvije nuklearno oružje, Izrael mora biti u stanju da se sam nosi s ovim problemom te da zaustavi taj proces”, poručio je bivši šef Mossada.

Naglasio je kako Izrael mora razvijati tehnologije koje će mu omogućiti da djeluje nezavisno.

“Moramo razvijati sposobnosti koje će nam omogućiti da djelujemo nezavisno te da radimo ono što smo dva puta već uradili bombardujući nuklearne reaktore u Siriji i Iraku. Iranski zvaničnici ne bi trebali mirno spavati”, mišljenja je Cohen.

Bivši čelnik Mossada komentirao je i tzv. Abrahamske sporazume koje je Izrael potpisao s arapskim državama, a koji bi trebali doprinijeti normalizaciji odnosa.

“To je jedno od najvećih postignuća u historiji. Nadam se da će se trend nastaviti. Savremeni narodi moraju biti u kontaktu s Izraelom. Vjerujem da moramo dovesti najpametnije ljude iz cijelog svijeta koji će raditi rame uz rame s nama i našom tehnologijom”, poručio je Yossi Cohen.

LIDER