Blaga fizička aktivnost može produžiti životni vijek žena

Prema najnovijoj studiji, visoke i mršavije žene koje su fizički aktivne imaju veće šanse do dožive duboku starost u odnosu na muškarce ili žene natprosječne težine, prenosi Health24. Ukoliko su visoke i mršave žene vježbale sat dnevno, povećale su sebi šanse da dožive duboku starost, izvijestili su holandski naučnici.

Životni vijek počeo je da se produžava u nekim razvijenim zemljama, rekao je vodeći istraživač Lloyd Brandts s odjela za epidemiologiju u Medicinskom centru Univerziteta u Maastrichtu, u Holandiji.

“Rezultati pokazuju da su i izgled tijela i fizička aktivnost povezani sa životnim vijekom, ali se pretpostavlja da se ova veza razlikuje kod muškaraca i žena”, rekao je Brandts.

Objasnio je da je kod žena veća šansa da dostignu 90 godina ukoliko vježbaju do 60 minuta dnevno. Šanse za dostizanje starosti nisu se povećavale s više vježbi. S druge strane, čini se da muškarci koji su duže fizički aktivni tokom dana sebi povećavaju šanse za dostizanje duboke starosti.

Tokom studije u kojoj je učestvovalo više od 7.800 muškaraca i žena, holandski istraživači su također otkrili da veći potencijal da dožive duboku starost imaju žene koje su bile mršavije na početku studije u odnosu na niže i teže žene.

Žene koje su bile blizu 175 centimetara visoke imale su 31 posto veće šanse da dostignu 90 godina nego žene koje su bile blizu 160 centimetara visoke, pokazali su rezultati. No, stručnjaci ističu da ovo pravilo ne važi za muškarce.