Portal 072info

Blago poboljšanje kvaliteta zraka, ali ipak izbjegavajte boravak na otvorenom

Tokom četvrtka je došlo do blagog poboljšanja kvaliteta zraka u svim gradovima u kojima se vrše mjerenja u Federaciji Bosne i Hercegovine, a taj trend je nastavljen i u petak ujutro, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prenosi bh. novinska agencija Patria. Indeks kvaliteta zraka jutros u 8 sati iznosio je 63, a u četvrtak 193.

Napominjemo da zrak i pored povećane vidljivosti odsustva magle, još uvijek nije čist i da u narednim danima postoji mogućnost ponovnog povećanja koncentracija.

Još uvijek su koncentracije lebdećih čestica (PM10 i Pm2.5) iznad graničnih vrijednosti na svim mjernim mjestima u Sarajevu, Zenici i Tuzli, međutim znatno niže nego prethodnih dana. I sumpordioksid je viši od graničnih vrijednosti u Zenici i centru Tuzle, a po našim saznanjima i u Kaknju.

Koncentracije zagađujućih materija u Goraždu su u okviru graničnih vrijednosti.

U Kantonu Sarajevo, proglašena je epizoda UPOZORENJA, a u općini Kakanj i Općini Zenica još uvijek je na snazi epizoda Pripravnost. Nadležne institucije će poduzeti mjere u skladu sa lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti.

Zrak u Tuzli, Zenici, Kaknju i Sarajevu i dalje je nezdrav i opasan za osjetljive grupe stanovništva. Osobe sa respiratornim poteškoćama i kardiovaskularnim oboljenjima trebaju izbjegavati napore. Preporučljivo je svim osobama da ukoliko su u mogućnosti odlaze na izlete u viša područja sa svježim zrakom. Obzirom na dužinu trajanja, ovakva stanja pogoduju i nastanku respiratornih bolesti poput astme,osobito kod djece. 
Korištenje maski je mnogo efikasnije od korištenja šalova prilikom disanja, jer šalovi propuštaju najveći dio prašine mjerenih promjera (PM10 i PM2.5).

Glavni izvori zagađenja zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine su: domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj.

nap.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box