Portal 072info

Blaži koji je medvjeda zadavio golim rukama “odrezali” kaznu od 20.000 KM

Na konstataciju da je medvjed zaštićen, pitao sam da li znaju da medvjed ne može živjeti od vazduha, kaže Grković

Region posljednjih dana bruji o Novi Tomiću, poljoprivredniku iz sela Selačka kod Kotor-Varoši. Novu je na njegovom imanju napao medvjed, a nakon borbe Tomić je izvojevao pobjedu. Najprije je, čuvajući svoju ljetinu, životinju ranio, a potom je i ubio.

Netom prije toga, Tomić je medvjedu, pomislivši da je mrtav, prišao, nakon čega ga je razjarena životinja napala, otkinula mu stopalo, a teže povrede nanijela po cijelom tijelu.

Razne priče

Kako saznajemo, poljoprivrednik je u stabilnom stanju i smješten je na intenzivnoj njezi u banjalučkom Kliničkom centru. Pod nadzorom je ljekara zbog opasnosti od infekcije, piše “Dnevni avaz”.

Ekipa „Dnevnog avaz“ jučer je posjetila Gačanina Blažu Grkovića u njegovom selu Vrba. I on se prije nešto više od šest godina, slično kao i Novo, uhvatio ukoštac s medvjedom. Blažo je tada životinju ubio golim rukama.

– Ne znam čovjeka, ali mi ga je žao. Znam kroz šta prolazi, a i kroz šta će prolaziti kada se oporavi. Stići će ga razne priče, a vjerovatno i suđenje, kao što je meni bilo. Kada se oporavi, nastaju problemi, gonit će ga zakon kao što je i mene. Nije ni svjestan šta će ga sve snaći za kratko vrijeme – priča Blažo.

Kaže da je Tomić samo branio svoju ljetinu i imanje. I prije je, kaže, govorio i da nije medvjed kriv, nego onaj ko ga štiti, a to je država.

– Kaže da je nedostatak divljeg voća, nema malina, jagoda, krušaka… Medvjedi su gladni i moraju se približavati naseljima. Šta će on, ne može gladan i mora praviti štetu – kaže Blažo.

Objasni sudu

To je, priča nam, pokušao objasniti i u sudu, kada je njemu suđeno zbog toga što je ubio medvjeda.

– Na konstataciju da je medvjed zaštićen, pitao sam da li znaju da medvjed ne može živjeti od vazduha. Ako ga već misle štititi, zašto ga ne hrane kao nekad – ističe Blažo.

20.000 KM za medvjeda 

– Kada sam dobio poziv na sud da platim 20.000 KM za medvjeda, pitao sam zašto da to platim. Ko će meni nadoknaditi štetu koju je napravio – ispričao nam je Grković.

AVAZ

Podijelite članak
  • 8
    Shares