Blizu 70.000 vjernika na džumi u džamiji Al-Aksa

20210416 2 47853886 64313810 750x500 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Uprkos brojnim poteškoćama i opstrukcijama Izraela, hiljade Palestinaca zaputilo se danas prema džamiji Al-Aksa u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) kako bi obavili prvi džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu.

Hiljade Palestinaca koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali od ranih jutarnjih sati prolazili su vojne kontrolne punktove. Između Zapadne obale i Jerusalema. Kako bi u Al-Aksi obavili redovnu zajedničku molitvu muslimana petkom.

Al-Aksa bila zatvorena prošli ramazan

Izraelske vlasti ranije su donijele odluku da će sa Zapadne obale u Jerusalem moći ući samo 10.000 Palestinaca. I to onih koji su vakcinisani protiv koronavirusa. Izraelski vojnici su u skladu sa uputama na kontrolnim punktovima vršili provjere identiteta i potvrda o vakcinaciji.

Izraelska policija, koja je blokirala puteve u blizini Starog grada istočnog Jerusalema, nije dozvolila prolazak nijednom vozilu osim autobusima.

Nakon dugog putovanja i mnogo poteškoća, Palestinci su ispunili prostor unutar kompleksa džamije Al-Aksa. Prema podacima Uprave za vakufe, prvi džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu klanjalo je 70.000 Palestinaca.

Džuma-namaz u Al-Aksi
Izvor : Džuma-namaz u Al-Aksi (Anadolija)

Imam džamije Al-Aksa Ekrima Sa’id Sabri u današnjoj hutbi se povodom Dana palestinskih zatvorenika posebno prisjetio palestinskih zatvorenika koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Podsjetivši na mnoge probleme i poteškoće s kojima se palestinski zatvorenici suočavaju u izraelskim zatvorima… Imam Sabri je pozvao Izrael da zaustavi nasilje i represiju nad Palestincima.

Poručio je da Al-Aksa pripada samo muslimanima. Da su neprihvatljiva izraelska kršenja i uzurpiranja prava Palestinaca unutar kompleksa Al-Akse.

Treće najvažnije svetiše za muslimane

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište. S druge strane, Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Jerusalema nalazi se pod izraelskom okupacijom. Predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidul-harama u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.