Portal 072info

BNP Zenica 66. pozorišnu i koncertnu sezonu otvara brojnim sadržajima

Bosansko narodno pozorište Zenica otvoriti će 66. pozorišnu i koncertnu sezonu sa tri projekta, ansambl predstavom “Gospođa ministarka”, koju prema tekstu Branislava Nušića režira Slađana Kilibarda, zatim predstavom za bebe “Žuti maslačak”, koju potpisuje Miroljub Mijatović, i velikim koprodukcijskim projektom u saradnji sa “Sarajevskim ratnim teatrom SARTR” i beogradskim Jugoslavenskim dramskim pozorištem sa kojima se rade dvije duodrame u formi diptiha, koji će režirati Stevan Bodroža.

Koncertna sezona BNP-a bit će otvorena velikim koncertom “Darko Rundek trija”, u subotu 26. septembra, na kojemu će biti promoviran novi album “Mostovi”, a u oktobru će uslijediti koncerti drugih renomiranih muzičara iz BiH i regiona.

U predstavi Gospođa ministarka” publika će na sceni imati priliku vidjeti kompletan glumački ansambla BNP-a, a glavnu uloga  u predstavi, koja je planirana za 15.oktobar, tumači Faketa Salihbegović Avdagić.

Dječija, omladinska i lutkarska scena BNP-a, koja ove godine slavi svoj 65. rođendan, početak ovosezonskog umjetničkog rada započet će predstavom “Žuti maslačak”, koja je namijenjana od 6 do 36 mjesec, a koja na interaktivan, dopadljiv i kroz igru koncipiran scenski izraz u lutkarskoj formi priča priču o Maslačku, Pčelici i Leptiru, koja u osnovi podsjeća na basnu “Cvrčak i Mrav”. Predstava ima stručnu pomoć psihologinje i pedagoginje, koja aktivno učestvuje u kreiranju. Likovni segment je proizašao iz edukacije o estetici i mogućnostima percipiranja ciljne grupe koja treba da zavoli teatar i da se u njemu pronađe. Muzička podloga je iz domena klasične muzike, za koju su stručnjaci, također, ustanovili da predstavlja blagotvorno dejstvo za opuštanje i smirenje tako mlade teatarske publike.

Značajan je i veliki koprodukcijski projekat koji Bosansko narodno pozorište Zenica radi u saradnji sa SARTR-om i Jugoslavenskim dramskim pozorištem, koji bi trebao ponuditi regionalnu saradnju, ali i brojna gostovanja na festivalima.

“Zahvaljujući našim pokroviteljima, sponzorima i finansijerima, te zalaganjem naših uposlenika, umjetnika i saradnika, kao i sistemskim razvijanjem partnerstva sa teatrima i umjetnicima iz BiH i regiona, uspijevamo održati visoke estetske i umjetničke standarde koje smo postavili, najozbiljniji obim produkcije u zemlji, kojom našoj publici pružamo raznovrsne teatarske, ali i druge umjetničke sadržaje. Sezona će biti izuzetno teška za sve umjetnike, ali očekujemoda ćemo je uspješno realizirati”, kaže Hazim Begagić, direktor BNP-a Zenica.

Za članove BNP Zenica učešća na festivalima neće manjkati, jer će već u septembru sa predstavom “Balkanski rekvijem” sudjelovati i na 49. “BITEF festivalu” u Beogradu. Ova predstava, nastala u međunarodnoj koprodukciji sa partnerima iz Beča i Sarajeva, ali sa autorskom i umjetničkom ekipom iz cijele Evrope, osvojila je osam nagrada na ovogodišnjem Festivalu bh. drame i autorskog teatra u Zenici.

(Fena/enb)

Podijelite članak