Portal 072info

BNP Zenica u takmičarskom programu u Brčkom sa tri predstave

Bosansko narodno pozorište (BNP) iz Zenice uvršteno je u takmičarski program s trima vlastitim predstavama na 33. susretima kazališta/pozorišta u Brčko Distriktu, koji će biti održani od 17. do 25. novembra.

Zeničko pozorište smatra to njegovim historijskim uspjehom jer za 32 godine susreta u Brčkom, nijedna teatarska kuća ušla u takmičarski program s ovoliko vlastitih predstava.

Osim o uspjehu zeničkog pozorišta, ovdje se može govoriti i o pomicanju produkcijskih standarda bh. teatra jer se pokazuje njegovanje tekstova domaćih dramskih autora, a samim tim i bh. baštine, saopćeno je iz BNP-a.

BNP će učestvovati s predstavama: “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” rediteljice Mirjane Karanović, po tekstu Tanje Šljivar, zatim s “Drang nach Westen” (Prodor na Zapad) Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije i s “Mrtve ribe plivaju na leđima”, velikom koprodukcijskom predstavom Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, nastalom po tekstu Josipa Mlakića, u režiji Tanje Miletić-Oručević.

U obrazloženju Takmičarskog programa, selektor Vlado Kerošević je rekao da će zeničko pozorište odigrati tri predstave jer je u protekloj sezoni u realizaciji imalo deset projekata po tekstovima domaćih dramskih autora koji pišu na sva tri jezika naroda u BiH.

 – S druge strane, imamo druga domaća pozorišta u BiH, odnosno pet teatara, koji nisu stavili nijedan tekst domaćih dramskih autora. Naša kompletna teatarska klima u BiH još nije dovoljno motivirana bez obzira na to što smo regionalizirali ove susrete kako bismo podigli standard – kazao je također Kerošević.

Podijelite članak
  • 10
    Shares