Bocan Harčenko smatra: Visoki predstavnik i OHR su samo prepreka za razvoj BiH

2 11

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je da Rusija smatra da je neophodno poštovanje Dejtonskog sporazuma i istakao da treba zatvoriti OHR, jer je visoki predstavnik postao samo velika prepreka za unutrašnji dijalog, pomirenje i razvoj BiH.

– Što se tiče visokog predstavnika i OHR-a, on je postao samo velika prepreka za unutrašnji nacionalni dijalog, pomirenje i razvoj BiH. On je samo velika prepreka – rekao je Bocan Harčenko na predavanju, koje je putem Zoom aplikacije organizovao beogradski Institut za međunarodnu politiku i privredu.

Bocan Harčenko je tokom predavanja na temu: “Rusko-srpsko strateško partnerstvo i situacija na Balkanu” istakao da je sada najvažniji zadatak međunarodne zajednice zatvaranje OHR-a i visokog predstavnika u BiH, prenosi Srna.

Kada je riječ o BiH, Bocan Harčenko je rekao da Rusija ima pravni osnov da iznosi svoje mišljenje o tom pitanju, jer je jedan od garanata Dejtonskog sporazuma, te dodao da je preuranjena teza da je period Dejtona završen i da je počeo “briselski period”, koji daje mogućnost za promjenu Dejtona.

– Svaka promjena Dejtonskog sporazuma moguća je samo na osnovu nacionalnog konsenzusa, saglasnosti dva entiteta i tri naroda u BiH – naglasio je ruski ambasador u Beogradu.

On je istakao da nametnute odluke nisu bile od pomoći nikada, nego su samo bile izvor tenzija, kao i nametanje nekih promjena Ustava i slično.

IZVORAvaz
Prethodni članakZenica: Oglasili se iz “ArcelorMittala” o grijanju
Sljedeći članakIvan Begić ispunio najavu i vratio mandat